NOUTĂȚI

O avocată spune că un client de-al său a fost agresat și reținut de polițiști îmbrăcați în civil. IGP neagă acuzațiile

Compus de Redacția STAR

Uniunea Avocaților acuză poliția de practici abuzive împotriva avocatei Aliona Palamari. Scandalul a pornit în iarnă, când clientul său a fost reținut de ofițeri de investigație îmbrăcați în civil. Incidentul a fost filmat de avocată. Ea spune că polițiștii nu aveau o ordonanță de reținere, așa cum prevede legea. Mai mult, potrivit avocatei, clientul său, cercetat pentru escrocherie, a fost urcat cu forța într-o mașină, deși era dispus să meargă singur la Inspectoratul de Poliție Botanica, pentru a discuta cu ofițerul de urmărire penală. Nici mașina în care a fost urcat suspectul nu avea semne distinctive ale poliției. Vă avertizăm că, urmează imagini cu impact emoțional.

,,Ordonanța de reținere! Nu cu forța se reține! Băieți, ordonanța de reținere! – Nu, vă rog frumos! Ordonanța de reținere! Unde e ordonanța de reținere, băieți? Te somez încă o dată!”

Uniunea Avocaților atrage atenția la faptul că persoana a fost reținută cu aplicarea forței, în momentul în care purta o discuție cu avocata, legată de o plângere penală depusă cu scurt timp înainte. Potrivit Uniunii Avocaților, în loc să beneficieze de garanțiile procesuale prevăzute de legislația națională și internațională, avocata a fost acuzată de „amenințare și violență săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere”, fapt reflectat în Ordonanța de schimbare a acuzării din 31 martie 2025.

,,Comportamentul polițiștilor față de avocată a fost foarte obraznic. Ați văzut și din imaginile video, polițiștii nu aveau niciun temei, nicio justificare să aplice forța în cazul acelei rețineri. Partea cea mai gravă a acestei probleme este că pe numele avocatei a fost pornit un dosar penal care este deja pe rol, în instanța de judecată, cu învinuire pe articolul 349, Cod Penal”, a spus președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu.

Articolul se referă la amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere sau a unei persoane care își îndeplinește datoria obștească. În acest caz, legea prevede pedeapsă cu amendă de peste 67 de mii de lei sau doi ani de închisoare.

Poliția are însă o altă versiune și spune că ofițerii de investigație au fost cei insultați de avocată. IGP a precizat că avocata a avut un comportament nedemn față de oamenii legii și a împiedicat procesul de documentare, în momentul în care bărbatul era preluat de ofițerii de investigație ai sectorului Botanica din sectorul Rîșcani al capitalei, acesta fiind vizat în mai multe dosare penale și fiind bănuit de săvârșirea unor infracțiuni grave. Poliția mai spune că avocata încearcă să se victimizeze.

Avocata care a filmat scena a sesizat și Procuratura, dar inițial, nu a fost deschisă o investigație. După ce imaginile au apărut în spațiul public, Procuratura Generală a venit cu o reacție. Instituția a precizat că nu se va expune acum asupra calificării juridice a acțiunilor desfășurate de către participanții la incident. Totuși, Procuratura a atras atenția că, în situațiile în care o persoană – inclusiv un avocat – consideră că sunt comise acțiuni ilegale, cum ar fi reținerea nejustificată sau utilizarea excesivă a forței, acestea urmează a fi contestate prin mijloacele și procedurile expres prevăzute de Codul de procedură penală. Procuratura mai subliniază că, în astfel de circumstanțe, confruntarea directă cu reprezentanții instituțiilor statului nu este o soluție legală și riscă să genereze noi tensiuni și abateri.

Potrivit avocatei, clientul său a fost scos de sub urmărire penală, pe motiv că victima și-a retras plângerea depusă pe numele lui

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu