NOUTĂȚI

Numărul copiilor care ajung la spital după ce au înghițit corpuri străine a crescut alarmant

Compus de Redacția STAR

Vacanța de vară vine la pachet cu riscuri și pericole pentru copii. Numărul copiilor care ajung la spital după ce au înghițit corpuri străine a crescut alarmant. În doar o lună, au fost înregistrate cu 70 la sută mai multe cazuri decât pe parcursul întregului an. De asemenea tot mai mulți copii sunt internați după ce au ingerat substanțe chimice sau medicamente. Medicii trag un semnal de alarmă și atenționează părinții că nesupravegherea copiilor poate duce la invaliditate sau chiar deces.

Numărul copiilor care ajung la Institutul Mamei și Copilului după ce au înghițit diverse obiecte și substanțe toxice este în creștere.

,,Dacă pe parcursul lunilor trecute erau 15-20 de cazuri de adresări de corpuri străine, 15 cazuri de intoxicații cu medicamente cât și cu soluții chimice acuma urmărim săptămânal. Pe parcursul gărzii avem câte 6-7 cu ingestie sau aspirație de corp străin. Spre regret o bună parte din copii rămân cu un grad de invaliditate”, a spus Nicolae Dogotari, șef Unitatea Primiri Urgențe, IMC.

Elena a ajuns la urgență acum 5 zile, după ce fetița ei în vârstă de un an ar fi înghițit o sămânță de floarea soarelui în timp ce se juca prin curte.

,,Eu măturam în ogradă am auzit că s-a înecat după momentul acesta a început să tușească foarte tare și se auzea o respirație suieratoare parcă hârâit așa”.

Mama a mers inițial la medicul de familie, care a redirecționat-o către Institutul Mamei și Copilului. În urma investigațiilor medicale, s-a constatat că semința ar fi ajuns în plămâni.

,,Ne-am internat, am făcut bronhoscopie în care a scos de la plămâni o coajă ascuțită. Apoi am stat în reanimare 24 de ore, după care ne-au transferat în salon”.

La Institutul mamei și copilului a ajuns și Ioachim în vârstă de 3 ani după ce ar fi băut accidental o substanță chimică. Băiatul a fost internat trei zile la reanimare cu arsură la esofag. Tatăl copilului spune că imediat a chemat ambulanța.

,,Am venit într-o situație gravă din Dubăsari, totul s-a întâmplat la mătușa mea în ospeție copilul a confundat o sticlă de apă pentru copii iar în sticla aceea era turnată o soluție chimică de către mătușa mea. Copilul fiind în spatele meu a luat sticla și a băut considerând că e apă. Am observat spontan că copilul a început să vomite direct”.

Medicii afirmă că cei mai vulnerabili sunt copiii până la trei- cinci ani, iar cel mai frecvent aceștia înghit monede, baterii, piese mici de jucărie, ace și diverse semințe.

,,Cele mai periculoase obiecte sunt bateriile sau corp strine ascuțite. Bateriile sunt cele mai periculoase că ard mucoasa din cauza circuitului electric fac circuit electric în mucoasă și ard. Magnete care se desfac în mai multe magnete sunt periculoase deoarece dacă pornesc pe tractul digestiv superior mai departe ele pot provoca perforația în intestine”, a spus medicul endocopist, Valentina Sîmboteanu.

Medicii le recomandă părinților să fie extrem de atenți la primele simptome care pot apărea în cazul în care copilul a ingerat accidental substanțe toxice sau medicamente, cum ar: greață și voma, dureri abdominale, salivație excesivă, respirație dificilă sau miros neobișnuit al respirației, somnolență sau pierderea conștiinței, arsuri în gură sau la nivelul buzelor.

În cazul în care copilul înghite un corp străin, pot apărea următoarele simptome:use bruscă și persistentă, dificultăți la înghițire sau refuzul alimentelor, respirație șuierătoare și cianoză – colorarea albastră a buzelor sau a feței.

Medicii avertizează: ,,Țineți toate soluțiile chimice, detergenții și medicamentele sus, în dulapuri închise! Copiii mici pot confunda lichidele toxice cu apă sau suc și le pot bea. Nu lăsați obiecte mici la îndemână: monede, baterii, magneți, jucării cu piese detașabile. Pot fi înghițite sau inhalate — și pot pune viața în pericol. Nu transferați substanțele chimice în sticle obișnuite! Copilul nu face diferența și le poate bea accidental. De îndată ce ați sesizat că copilul nu se simte bine SUNAȚI LA 112”.

Despre autor

Redacția STAR