Președinta Maia Sandu dezminte afirmația deputatului PAS Vasile Șoimaru privind interzicerea Mitropoliei Moldovei, precizând că nu există un pericol în acest sens pentru niciuna dintre cele două mitropilii din țara noastră. Lidera de la Chișinău a făcut declatrațiile vineri dimineața, după ce a ieșit din izolarea de câteva zile din cauza infectării cu noului coronavirus.
,,Nu există niciun pericol pentru niciuna dintre mitropolii: nici pentru Mitropolia Moldovei, nici pentru Mitropolia Basarabiei, dimpotrivă în acești patru ani noi am făcut mai mult decât oricine pentru a promova pacea și buna înțelegere între aceste mitropolii. Avem relații bune și cu una, și cu alta de fiecare dată atunci când mă întâlnesc cu Mitropolia Moldovei și când mă întâlnesc cu Mitropolia Basarabiei”.
În același timp, Maia Sandu a ținut să le transmită un mesaj celor două mitropolii.
,,Avem nevoie de unitate și de pace de dragul cetățenilor din Republica Moldova. Le mulțumesc pentru contribuția lor la dezvoltarea societății noastre și la păstrarea acestei păci. Declarațiile deputatului nu au nimic cu realitatea. Noi am promovat și vom continua să promovăm pacea și morala creștină”.
Joi și Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o reacție, menționând că nu pregătește niciun proiect de lege sau vreo inițiativă care ar lichida Mitropolia Moldovei, precizând că aceasta este opinia sa personală și nu reprezintă poziția formațiunii Puterii.
Cu o zi mai devreme deputatul PAS Vasile Șoimaru a declarat într-o emisiune televizată că țara noastră ar putea să interzică activitatea bisericii subordonate Patriarhiei de la Moscova, așa cum s-a procedat în Ucraina. Deputatul Vasile Șoimaru a făcut aceste declarații în contextul în care a fost întrebat despre legăturile unor preoți ai Mitropoliei Moldovei cu condamnatul fugar Ilan Șor și forțele de la Kremlin care încearcă să implice clericii în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE.
Șefa statului a mai combătut un fals legat de candidații la alegerile prezidențialele din toamna acestui an, după ce unii dintre ei au declarat că riscă să fie arestați.
,,Cred că și cetățenii au observat că anul acesta avem cam mulți candidați plângăreți, probabil că asta este singurul mod prin care ei pot să atragă atenția cetățenilor. Eu le spun că noi suntem norocoși suntem într-o țară democratică și această democrație o datorăm oamenilor. O să fie suficient timp ca instituțiile să-și facă treaba, acum să avem alegeri libere și corecte, și ele pot fi libere și corecte doar dacă toți cei care participă vor respecta legea”, a spus Sandu.
Alegerile prezidențiale vor avea loc în Republica Moldova în data de 20 octombrie, concomitent cu referendumul coonstituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană.
Lasă un comentariu