Chișinăul califică acuzațiile Serviciului de Informații Externe al Rusiei, potrivit cărora președinta Maia Sandu ar pregăti o operațiune militară în Transnistria, drept ,,dezinformări grave și periculoase”, menite să semene panică și neîncredere. Autoritățile au reacționat, subliniind că locuitorii regiunii separatiste ar trebui să fie neliniștiți doar din cauza posibilei crize energetice generate de Gazprom, companie controlată de Kremlin.
Serviciul de Informații Externe al Rusiei a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că pregătește un plan privind o operațiune militară de preluare a controlului asupra Transnistriei, iar, potrivit reprezentanților acestuia, lidera de la Chișinău ar fi solicitat acest lucru într-o întâlnire recentă cu reprezentanții în domeniul securității energetice din cadrul Guvernului. Aceștia mai afirmă că Maia Sandu ,,și-a ieșit din minți” după ce a fost informată că Republica Moldova ar avea dificultăți în aprovizionarea cu energie, în contextul în care contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina expiră în data de 31 decembrie, iar Kievul refuză să îl prelungească.
În replică, reprezentanții Președinției au menționat că informațiile sunt falsuri, reiterând că ,,Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului”, iar ,,un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova”.
,,De asemenea, este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația energetică din regiune. Precizăm că există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova. Guvernul lucrează intens la soluții pentru a sprijini cetățenii afectați de criză, indiferent de regiune. Toți oamenii din Republica Moldova sunt cetățenii noștri și vor fi sprijiniți în aceste momente dificile”.
Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au afirmat că isteria anti-moldovenească care se observă în ultimele zile la Tiraspol, încercarea Moscovei și acoliților săi de pe ambele maluri ale Nistrului de a responsabiliza guvernarea de la Chișinău pentru eventuala criză energetică și umanitară, precum și pretinsele ,,informații operative” ale SVR ,,reconfirmă ipoteza că autoritățile ruse și ”partenerii” lor din țară ,,încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova”.
,,Nu există niciun alt temei pentru neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom, care vor conduce la adâncirea crizei economice și sociale în regiune’’, a spus Mariana Sarî, purtătoare de cuvânt a Biroului Politici de Reintegrare.
În acest context premierul Dorin Recean a transmis un mesaj Kremlinului.
,,Cei care lansează astfel de scenarii, mă refer la Kremlin, mai bine ar face ceea ce sunt obligați să facă conform contractului, să livreze gaze naturale în stânga Nistrului”.
Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, a venit cu trei scenarii după declarațiile Moscovei, care fac parte dintr-un plan de destabilizare, primul dintre ele fiind un incident fabricat la centrala termoelectrică de la Cuciurgan.
,,Rusia ar putea fabrica un incident la MGRES, cum ar fi un incident simulat cu drone sau un sabotaj orchestrat pentru a acuza Chișinăul de agresiune. Scopul? Justificarea unui regim autoritar și mai dur în Transnistria și alimentarea temerilor în rândul populației, pregătind terenul pentru candidații pro-ruși la alegerile parlamentare. Al doilea scenariu: mascarea avariilor tehnice MGRES să treacă pe cărbune de decizia Gazpromului să nu livreze gaze pe rute alternative se confruntă cu riscuri majore de avarii”.
În timp ce al doilea prevede acuzații suplimentare privind sabotajul energetic, iar cel de-al treilea se referă la ,,escaladarea propagandei”, mai spune expertul.
,,Prin intensificarea propagandei despre așa-numitele amenințări moldovenești, Rusia alimentează ostilitatea față de Chișinău și blochează orice dialog. Este o strategie care-și propune să divizeze societatea moldovenească și să inducă ură transnistrenilor contra autorităților constituționale”.
Transnistria ar putea rămâne fără gaze rusești și Chișinăul fără energie electrică, după ce acordul dintre Ucraina și Rusia privind tranzitul gazului rusesc către Europa nu va mai fi valabil de la începutul anului viitor. Chișinăul reiterează că actualul contract cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova. În schimb, compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative, invocând achitarea unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată de auditul realizat de autoritățile moldovene, dar care nu este recunoscută de Gazprom. În această situație, Republica Moldova a intrat în data de 16 decembrie în stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile.
Lasă un comentariu