NOUTĂȚI

Navă de cereale atacată. Nava transporta grâu din Ucraina în Egipt

Compus de Carolina Digori

România califică atacul rusesc asupra unei nave cu grâne în Marea Neagră o „escaladare fără precedent”. Reacția vine după ce joi, în zona economică exclusivă a României în apropiere de județul Tulcea, o rachetă rusească a lovit o navă civilă comercială care transporta cereale din Ucraina în Egipt. Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis vineri un comunicat prin care solicită Federaţiei Ruse să înceteze orice atac asupra navelor comerciale şi să respecte libertatea de navigaţie de care beneficiază statele în Marea Neagră.

,, Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea de către Federaţia Rusă a Cartei Naţiunilor Unite prin bombardarea sistematică şi iresponsabilă a infrastructurii ucrainene şi a navelor care transportă grâne. Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acţiunilor Federaţiei Ruse în cadrul războiului ilegal şi nejustificat pe care aceasta l-a lansat împotriva Ucrainei”, a reacționat Bucureștiul.

În momentul atacului, la bordul navei aflate sub pavilionul Saint Kitts & Nevis se aflau 22 de persoane. Conform autorităților române, nava a transmis Gărzii de Coastă Române că la bord s-a produs o explozie şi a cerut schimbarea rutei către Constanţa, pentru a evalua efectele. Nava se află în prezent în portul Constanța, Nicio persoană din echipaj nu a avut de suferit.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că securitatea alimentară a altor țări nu ar trebui să fie niciodată ținta rachetelor.

„Ucraina este unul dintre principalii garanți ai securității alimentare mondiale. Stabilitatea internă și viața normală în zeci de țări din întreaga lume depind de funcționarea neîngrădită a coridorului nostru de expertiză alimentară”.

Anul trecut, Moscova s-a retras dintr-un acord ONU care asigura tranzitul securizat al exporturilor agricole ucrainene pe Marea Neagră. Pentru a continua în siguranță comerțul, Kievul a instituit un coridor maritim prin coasta de vest a Mării Negre care trece pe la sud de România și Bulgaria. De atunci, Kievul raportează că aproximativ 5.000 de nave au utilizat acest coridor de cereale.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu