Moscova vrea să provoace o criză care să afecteze cetățenii Republicii Moldova, prin creșterea artificială a prețurilor la energie electrică și gaze, să discrediteze Guvernul, și, în cele din urmă, să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare de anul viitor, deturnând parcursul european al țării. Opinia a fost exprimată de unii experți consultați de ,,ONE TV”, în contextul în care Gazprom condiționează livrările de gaze rusești către regiunea transnistreană, invocând o pretinsă datorie istorică.
,,Este clar că Federația Rusă vrea să provoace o criză care să afecteze cetățenii Republicii Moldova, să mărească artificial prețurile la energia electrică și gaze naturale, dând cumva vina pe Guvern și neasumându-și faptul că trebuie să continue să-și susțină partenerul din regiunea sau să creeze condiții pentru reintegrarea Republicii Moldova, în special prin retragerea trupelor staționate ilegal acolo”, a spus Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al comunității WATCHDOG.MD.
,,Interesul unor cercuri din Federația Rusă a unor turnuri cum se zice este să creeze cât mai mult haos și panică în Republica Moldova ca pe urmă să fure țara. Prin Transnistria sau cu Transnistria. Ei încă o dată au demonstrat că nu contează nici angajamentele anterioare, nici ceea ce spun. În mod evident că ei vor folosi orice pârghie ca să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv creând o catastrofă umanitară”, a spus Vadim Pistrinciuc, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice.
Directorul Institutului pentru Inițiative Strategice susține că Moscova nu și-a schimbat atitudinea față de regiunea separatistă din stânga Nistrului, ci doar și-a dezvăluit adevărata față.
,,Pe parcursul acestor 30 de ani, nu au avut ei grijă de nici de un fel de populație din aceste zone de conflicte înghețate. Jocul geopolitic al Federației Ruse este destul de cinic și aceste zone și conflicte înghețate sunt folosite cum se scria de toți în acești 30 de ani: pentru a destabiliza țările”, a mai spus Vadim Pistrinciuc.
Chișinăul trebuie să găsească soluții pentru a nu mai fi șantajat energetic de Moscova, iar diversificarea resurse energetice ar fi una dintre ele, susțin experții. Totuși, aceste măsuri implică costuri mult mai mari și sprijin substanțial din partea Uniunii Europene.
,,Republica Moldova trebuie să meargă și la alți furnizori de energie electrică, să dezvolte propriile capacități de energie alternativă și să se conecteze mai profund cu piața europeană”, a spus Andrei Curăraru.,,Sigur că temele trebuie făcute, oamenii trebuie să primească compensații dacă se fac majorări’’, a spus Pistrinciuc.
Chișinăul ia în calcul scenariul în care regiunea transnistreană nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, odată cu expirarea, la 1 ianuarie 2025, a contractului de tranzit prin Ucraina. Compania rusă Gazprom invocă o pretinsă datorie de 709 milioane de dolari- în cazul livrării gazului prin rute alternative, precum cea din Turcia. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a reamintit că, potrivit contractului, compania rusă trebuie să livreze gazul până la granița cu Republica Moldova.
Lasă un comentariu