Moscova nu-i permite Tiraspolului să primească ajutor din partea Chișinăului în contextul crizei energetice cauzate de oprirea livrărilor de gaze rusești, dorind astfel să învinuiască indirect Chișinăul pentru această situație. Experții, consultați de ,,ONE TV”, nu exclud că așa-zisa administrație din regiunea separatistă transnistreană acționează astfel, având garanția că această criză energetică nu va dura mult și că Rusia va relua livrarea gazelor într-un viitor apropiat.
,,Cei din regiunea transnistreană refuză pentru că decizia de a nu livra gaze naturale este la Moscova, ei trebuie să îndeplinească celor li se spune de la Moscova. Ei, de fapt, acest lucru și-l fac la nivel ideologic, la nivel politic, hai să spunem așa dacă ne uităm la declarațiile lui Krasnoselski, a lui Ignatiev. Chișinăul nu poate să livreze gaze naturale gratis regiunii transnistriene și de aici ideologic, propagandistic, toată vina este dată pe Chișinău”, a spus Ion Tăbîrță, analist politic.
,,Kremlinul i-ar fi dat asigurări Tiraspolului că această criză nu va dura prea mult, iar Tiraspolul vrea să arate că este independent că nu are nevoie de autoritățile legitime ale Republicii Moldova și că se va descurca în această criză de sine stătător. Acest fapt nu pare să fie real”, a spus Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al comunității WATCHDOG.MD.
Tot la indicațiile Moscovei, Tiraspolul ar învinui autoritățile de la Chișinău de provocarea acestei crize energetice, astfel că regiunea separatistă este folosită pentru a lovi în Chișinău, care a rămas fără energie electrică produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din Transnistria, în contextul scrutinului parlamentar din acest an.
,,Cu toate că situația nu este așa, noi știm foarte bine că de fapt Ucraina a luat decizia să nu mai permită tranzitarea gazelor pe teritoriul său. Gazele naturale puteau să ajungă până în regiunea transnistreană pe altă rută a gazoductelor sau așa-numitul gazoduct transbalcanic, însă deja este decizia Federației Ruse să nu mai livreze gaze naturale regiunii tranistriene”. Sacrificând regiunea transnistreană, Federația Rusă vrea să lovească în Republica Moldova, anume ca să crească tarifele la energie electrică”, a mai spus Ion Tăbîrță.
Reprezentanții Moldovagaz și Energocom au găsit soluția tehnică pentru ca operatorul din stânga Nistrului, Tiraspoltransgaz, să cumpere resurse energetice din Bulgaria, însă Tiraspolul nu-l poate plăti, spun experții. Aceștia mai prognozează prejudicii enorme.
,,În mod obiectiv cei din regiune n-au cum, n-au cu ce achita pentru aceste gaze naturale, pentru că asta ar însemna că trebuie să identifice resurse și totodată asta ar însemna alte tarife pentru cetățeni. Asta ar însemna că acolo în regiunea transnistreană să fie revăzut total modul economic de a funcționa”, a mai spus Tăbîrță.
,,Ele sunt greu de estimat. În primul rând pentru industria regiunii care poate să ajungă într-o situație în care să nu poată fi repornită. S-ar putea să se producă și o avarie în legătură cu trecerea la cărbune, Centrala de la Cuciurgan nu este creată pentru a lucra pe cărbune”, a mai spus Andrei Curăraru.
Din 1 ianuarie 2025, Gazprom nu-și mai onorează obligațiile contractuale și nu livrează gaze prin rute alternative către Transnistria, după ce contractul dintre Moscova și Kiev privind tranzitul resurselor energetice către Europa a expirat. Compania controlată de Kremlin a invocat pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Moscova. Anunțul a fost făcut cu câteva zile înainte, iar la scurt timp, președinta Maia Sandu a anunțat că Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului.
,,Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare ajutorului umanitar și aici mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept dacă este nevoie”, a spus Maia Sandu.
În primele două zile de criză energetică din Transnistria, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a trecut la funcționarea pe cărbune și aproape 2.700 de clădiri, printre care 1.565 de blocuri de locuințe, au rămas fără căldură și apă caldă în plină iarnă. Elevii vor învăța online după vacanța de Anul Nou, iar sute de agenți economici au pus activitatea pe pauză, ultima decizie lăsând în șomaj un număr mare de oameni, potrivit liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Lasă un comentariu