NOUTĂȚI

Moratoriu pe datoriile restante ale agricultorilor, introdus până în noiembrie 2025. Beneficiarii nu vor putea fi executați silit

Compus de Redacția STAR

Pe fondul protestelor, deputații au aprobat în prima lectură o modificare la legea care are drept scop sprijinirea agricultorilor. Este vorba de un moratoriu pe plata datoriilor restante, inclusiv a penalităților fermierilor care s-au împrumutat de la bănci sau companii de creditare. Acest moratoriu va fi în vigoare până în 31 octombrie 2025 sau cu șase luni în plus decât anterior. Totodată, au fost operate mai multe schimbări care, spun autorii, vor duce la creșterea numărului de beneficiari ai moratoriului. Decizia nu este însă pe placul fermierilor, care nu exclud că vor ieși din nou la protest.

Nu este vorba despre o lege nouă, așa cum au cerut agricultorii. Deputații din partidul de guvernare au admis că legea anterioară nu a avut impactul scontat, fapt ce a impus revizuirea acesteia. Așa că au decis să revizuiască criteriile de eligibilitate pentru fermierii care au datorii. Astfel, vor putea beneficia de aceste măsuri agricultorii ale căror culturi agricole au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40 %.

De asemenea, se propune introducerea unui criteriu nou, potrivit căruia de aceste măsuri vor beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 1800 de hectare. Băncile și companiile de creditare nu-i vor putea executa silit pe fermierii care se încadrează în aceste categorii și nu-și pot achita la timp plățile.

,,Aceasta nu este o prevedere care îi exonerează pe agricultori de obligațiunilor lor financiare. Este o prevedere care îi ajută să se reactiveze, care îi ajută să se implice în plantări, să aibă o posibilitate ca anul curent agricol care deja a început, să-i ajute să-și execute acele obligațiuni financiare”, a spus Viorel Barda, deputat PAS.

”Ne puteți spune din ce motive au fost retrase avizele (Guvernului n.r.) pentru proiectele care era agreat de agricultori?”, a spus Valeriu Muduc, deputat PAS.

,,La proiectul pe care îl menționați dumneavoastră, la discuțiile cu Guvernul, s-a menționat că se induc anumite cheltuieli bugetare, adică mai mult lipsa de încasări ale mai multor taxe și impozite. De asta, să venim cu un proiect de lege nou ar fi mult mai complicat și ar putea dura mai mult până intră în vigoare, este o procedură. Dar a fost o discuție cu Guvernul și am convenit să venim cu modificări la legea 240, astfel încât să reușim să implementăm prevederile acestei legi în termen cât mai restrâns”, a spus Viorel Barda, deputat PAS.

,,Noi ținem minte foarte bine, când a venit domnul ministru Bolea aici cu proiectul 240, pompos, a fost votat în două lecturi și parcă el ar trebui să lucreze. Deci astăzi, noi înțelegem că acest proiect, din septembrie și până în prezent, nu a lucrat. Agenții economici au fost lăsați în voia sorții. E corect sau nu?”, a spus Petru Burduja, deputat BCS.

,,Nu este corect. Eu înțeleg de fiecare data figurile dumneavoastră de stil. El a lucrat acel proiect, doar că anumite prevederi care au fost incluse în acel proiect au acordat eligibilitate mai puținor agenți economici”, a spus Viorel Barda, deputat PAS.

,,Deci în viziunea dumneavoastră, cei care au ieșit ieri la protest au dat dovadă de rea – voință?”, a spus Petru Burduja, deputat BCS.

,,Întrebarea dumneavoastră face parte din proiectul precedent, cel cu manipularea’‘, a spus Igor Grosu.

Fermierii nu sunt mulțumiți de proiectul votat în Parlament.

,,Mulți agricultori nu au actele de constatare, sunt mulți care nu ajung la această pondere de afectare (a terenurilor agricole n.r.), dar sunt în situații destul de precare nu din cauza secetei, dar din alte cauze. Legea nu trebuie să se numească „Legea secetei”, pentru că nu numai seceta e la mijloc. Sunt mai multe elemente care stau la baza faptului că fermierii au intrat în dificultate. Prin impunerea acestor criterii cu suprafețele și așa mai departe începe divizarea în societate”, a spus Alexandru Brânză, președintele Asociației „Forța Fermierilor”.

Alexandru Brânză mai spune că fermierii au și alte nemulțumiri care nu au fost încă luate în calcul de autorități. De exemplu, la sfârșitul anului expiră prevederea care îi obligă pe traderii care vor să importe cereale din Ucraina să-și facă licențe în aceste sens. Dacă ea nu va fi prelungită, piața ar putea fi din nou invadată de produse ieftine, spun agricultorii.

,,Cred că nu vor mai fi proteste la care să stăm să înghețăm într-un picior, dar așa cum au spus și (fermierii n.r.) prezenți acolo, fiecare pleacă acasă să-și aducă în ordine tehnica, să-și facă revizia, pentru că un eventual protest care va avea loc va avea loc deja cu tehnica agricolă. Se va decide dacă va fi protest local sau va fi protest cu deplasarea tehnicii la Chișinău”.

Legea privind moratoriul pe plata datoriilor restante pe care le au agricultorii a fost votată în unanimitate. Până la votul în a doua lectură, deputații pot propune amendamente.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu