O familie tipică din Moldova cheltuiește, în medie, între 1.500 și 2.500 de lei pentru Paștele Blajinilor. Cheltuielile acoperă masa de pomenire și pomenile oferite. Calculul a fost făcut de expertul Marin Gospodarenco. El a subliniat că în multe cazuri, oamenii cheltuiesc mai mult decât își permit.
Înainte de Paștele Blajinilor la Piața Centrală din Chișinău este forfotă mare. Anume aici majoritatea oamenilor vin să-și facă cumpărăturile înainte de sărbători. Cele mai căutate sunt dulciurile, florile, colacii, candelele, dar și alte lucruri pentru pomeni. Oamenii dispun de bugete diferite, așa că-și caută produse după buzunar.
Comercianții spun că prețurile nu diferă prea mult de ce le anul trecut, iar cumpărătorii, deși se plâng că nu au destui bani, procură ceea de ce au nevoie.
„După buzunar, omul alege ceea ce îi place lui. – Și cât e în medie? O cifră medie? – Poate să cumpere de 100 de lei, poate să cumpere de 150, fiecare câte rude are de pomenit, cât de numeroși sunt. – În acest an, oamenii economisesc mai mult? – Economisesc, pentru că salariile sunt mici”.
„Plus și minus, ce iau oamenii de obicei și cât costă? – Păi, un buchet începe de la 20 de lei, o coroană de la 15. – Dar candele, lumânări? – Lumânările sunt obligatorii. – Cât costă? – candele de la 8 lei, lumânările la un leu, sunt cele mai ieftine”.
„Și cozonacii mici avem așa, și colăcei avem pentru Paștele Blajinilor. – Și care e prețul? – La cozonac e 20 de lei bucata de 100 de grame și colăcelul e 11 lei. Mai de la toți aud că au puțini bani, dar, totuși, la aceste sărbători, fiecare e gata să cheltuiască”.
La piață am întâlnit mai mult vârstnici. Deși pentru mulți pensia este singura sursă de existență, oamenii spun că nu vor să renunțe la tradiții.
„Urmează să primesc pensia 3 mii de lei, ce pot să-mi permit din acești bani… Din această sumă trebuie să achit apartamentul, să-mi pun deoparte pentru cheltuielile zilnice și ce să-mi permit. De aceea caut ceva mai ieftin. – Dar păstrați tradiția? – Bineînțeles că da!”
„Eu, o pensionară, și așa cam merge la o mie de lei cu tot cu mâncare, cu tot cu asta. – E bugetul mai mic sau mai mare, decât anii trecuți? – E mai mare, clar că e mai mare”.
„Nu este nici mare nici mic, aș zice mediu”.
Analistul economic Marin Gospodarenco a calculat cam cât cheltuiesc în medie moldovenii de Paștele Blajinilor.
„O familie tipică din Moldova poate cheltui între 1500 și 2500 pentru a marca această zi. Asta include produse alimentare pentru masa comemorativă sau coșurile împărțite – colaci, ouă, roșii, dulciuri, vin, aproximativ 600 – 900 de lei, articole religioase între 300 și 500, transport 200 – 400 de lei și respectiv, curățarea și înfrumusețarea mormintelor”.
Analistul îi îndeamnă pe oameni să-și revizuiască cheltuielile pentru Paștele Blajinilor.
„Pentru unele gospodării, mai ales cele cu venituri modeste sau formate din persoane în etate, aceste costuri devin o adevărată provocare, iar când venitul disponibil este limitat, oamenii ajung să facă economii drastice cu săptămâni înainte și să renunțe la alte cheltuieli de bază, doar pentru a respecta tradiția. Poate totuși e momentul să regândim felul în care marcăm aceste evenimente, nu valoarea coșului contează, ci intenția din spatele gestului. Respectul fața de cei dragi plecați dintre noi, nu trebuie să depindă de prețul ouălor sau al colacilor”.
Statisticile arată că și de Paște moldovenii nu țin cont de cheltuieli. Un sondaj iData arată că, în medie, pentru masa de sărbătoare oamenii au alocat în jur de 2 mii de lei.
Lasă un comentariu