Creștinii ortodocși sărbătoresc miercuri Nașterea Domnului pe stil nou. De dimineață, zeci de enoriași au mers la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Capitală pentru a participa la serviciul divin și a se ruga pentru pace și sănătate. La finalul slujbei, cei prezenți au fost colindați de copii.
,,S-a născut Pruncul Sfant/Pace voua pe Pământ/Nu uitati sa fiti mai buni”.
Tot mai mulți moldoveni sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil nou conform calendarului gregorian.
,,Este o sărbătoare sfântă care mai întâi o sărbătorim la biserică și apoi în sânul familiei. – Pentru ce v-ați rugat astăzi? – Pentru pace în lume, pentru pace în familia noastră și ca Domnul să fie bun anul care vine și dă Doamne să fie cât mai multă liniște că timpurile cam sunt grele, ne rugăm să fie mereu liniște și pace și între oameni și între popoare și între noi”.
,,Pe vechi nu mai sărbătorim că nu are rost să sărbătorim de două, sărbătoarea aceasta înseamnă a darurilor că Hristos s-a întrupat pentru noi și o speranță în sufletele noastre și o bucurie care ne dorim să o împărtășim cu toții, cu copii cu familia și cu tot neamul”.
,,Eu de azi înainte sărbătoresc doar pe stil nou și sunt foarte fericită că sunt aici și am avut posibilitatea, sănătate să particip la slujba din biserica aceasta. – Cum o să petreceți astăzi? – Cu familia”.
,,Crăciunul este o sărbătoare din moși strămoși care o sărbătorim atât pe stil nou cât și pe stil vechi și este foarte primit și suntem binecuvântați de la bunul D-zeu că putem sărbători de două ori, fiindcă avem harul devin în sufletul nostru. Așteptați astăzi colindătorii sau au fost chiar și aseară? – Aseară au fost chiar de la orele cinci copii până la orele 12, unu”.
Unii enoriași cred însă că Crăciunul trebuie sărbătorit o singură dată.
,,Deoarece în lume tradiția nouă este mai progresistă ar fi totuși mai bine să ne apreciem odată să nu ne împărțim în două tabere până la urmă se face un haus, mai bine pe stil nou cu Europa cu toți din lume”.
Slujitorii bisericii afirmă că, indiferent de calendarul după care sărbătorim, cert este că aceste sărbători ne unesc.
,,Cel fără de ani vine sub ani ca pe om să îl scoată în veșnicie, deci este un eveniment care nu îl putem exprima toată vreme în cuvinte deci este o stare a sufletului nostru. Corect ar fi să se spună că fac Crăciunul pe 25 decembrie stil vechi sau fac Crăciunul pe calendar îndreptat, așa ar fi corect și nimeni nu s-ar tulbura”, a spus Anatol Goncear, paroh a bisericii „Sfinții trei ierarhi”.
,,- Uite, Marie, ce am găsit: un staul vechi, părăsit, la marginea orașului. E urât, murdar, golaș. -Nu fi trist, dacă e bun pentru vaci și oi, va fi și pentru noi. -Iată, Domnul vine în lume, grijulie, mama îl pune, joi, pe paie și zâmbește, iar chipul de îngeraș blând privește spre mama lui”.
Lasă un comentariu