Parlamentul a ratificat acordul prin care Uniunea Europeană pune la dispoziția Moldovei un sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu au votat. Motivul invocat de cei care s-au abținut de la vot a fost faptul că Moldova este și așa prea îndatorată. În replică, premierul Dorin Recean, care a venit în plen să prezinte proiectul, a spus că sprijinul oferit de UE este mai mult decât avantajos. Recean a mai spus că în 2028, Moldova va beneficia și de fonduri de pre-aderare la UE.
Ratificarea în Parlament va permite ca primii bani să ajungă în Moldova de luna viitoare, a spus premierul. Guvernul de la Chișinău a cerut ca această primă tranșă să fie de 18 la sută din întreg sprijinul sau 300 de milioane de euro. Ulterior, până la sfârșitul anului 2027, vor fi oferite noi tranșe. Ele însă vor fi condiționate de realizarea reformelor.
,,Republica Moldova va face atât de multe investiții într-un interval de timp atât de scurt, fapt posibil doar datorită Uniunii Europene. Ratificarea acordului nu este un gest formal, ci un angajament ferm asumat în fața cetățenilor. Republica Moldova merge decis și ireversibil pe calea europeană, prin reforme, prin muncă și prin seriozitate”, a spus Dorin Recean.
Dorin Recean se arată optimist că, după ce se va încheia Planul de Creștere, Moldova va putea primi alte fonduri generoase, din Uniunea Europeană. Cele de pre-aderare la Blocul Comunitar.
,,În rezultatul acestor investițiilor din această facilitate și din fondurile de pre-aderare care vor veni din 2028, vom avea condiții de viață europene, ca într-o țară europeană, așa cum le vedem în Cehia, Italia, Slovenia”.
Deputații din opoziție nu au votat pentru ratificarea acordului.
,,Domnul prim-ministru, dumneavoastră ați prezentat cu mare fast acest proiect, dar nu v-ați oprit la niște detalii. Aș vrea să explicați publicului când încep aceste debursări, de când și până când, cât va fi perioada de grație”, a spus deputatul BCS, Inga Sibova.
,,Aceste împrumuturi au o maturitate de 40 de ani, deci acest împrumut îl putem utiliza pe parcursul a 40 de ani. În primii zece ani, avem perioadă de grație. Adică, din momentul în care am atras aceste tranșe, nu plătim creditul”, a menționat Recean.
,,În 2024, câte credite am luat, care este suma lor și cât am achitat pentru deservirea creditelor anterioare?”, a spus deputatul BCS, Adrian Albu.
,,Haideți să ne imaginăm că vreți să vă cumpărați o casă modernă, confortabilă și vi se oferă un credit pentru următorii 40 de ani. Vreți să așteptați următorii 40 de ani ca să acumulați acești bani și să treceți într-o locuință nouă sau acceptați o astfel de finanțare?”, a declarat Recean.
,,– Mai avem o întrebare. – Dumneavoastră aveți casă. Vreți acum să luați credit? Nu dăm consultații acum”, a spus Igor Grosu.
,,Lucrurile frumoase se fac în liniște și nu cu mare „pafos”. Vedeți, când vă chemăm să dați raportul pentru ce ați făcut în 2024, dumneavoastră nu veniți, dar când trebuie să veniți să vă lăudați de la această tribună, veniți”, a spus deputatul BCS, Petru Burduja.
,,Pentru mine, este paradoxal, pentru că voi, cei care odinioară, veneați să solicitați 200 de milioane de dolari de la Federația Rusă, credit care vi se părea avantajos și pentru care puneați gaj bugetul Republicii Moldova, criticați un ajutor de 1,9 miliarde (de euro n.r.)”, a spus deputaul PAS, Vasile Grădinaru.
La ședința de joi a Parlamentului, ratificarea acordului de sprijin a fost votată și în lectura finală.
,,Vă mulțumesc. Felicitări! Vă mulțumim. Mulțumim, domnul prim-ministru. Mulțumim beneficiarilor direcți și indirecți, celor din primul sector. E dreptul lor să nu voteze, dar apreciez că au avut înțelepciunea de a nu încurca”, a spus grosu.
Lasă un comentariu