NOUTĂȚI

Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în cazul stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina

Compus de Redacția STAR

Ministerul Energiei dă asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în cazul în care va fi stopat tranzitul de gaze rusești prin Ucraina, prin punctul de interconectare transfrontalieră Sudja. Și asta pentru că întregul necesar de consum al Republicii Moldova, inclusiv al regiunii transnistrene, va putea fi asigurat prin gazoductul transbalcanic și prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat spune că nu există riscuri nici în ceea ce privește aprovizionarea țării noastre cu energie electrică.

Ministerul Energiei anunță că, din 1 septembrie, va fi majorată capacitatea de transport, în regim reverse-flow, a gazoductului transbalcanic în punctul de interconectare transfrontalieră Căușeni și Grebenyky dintre Moldova și Uraina.

„În cazul în care se va stopa tranzitul de gaze naturale rusești prin Ucraina, dinspre Est spre Vest în punctul de interconectare transfrontalieră „PI Sudzha”, capacitatea majorată a gazoductului transbalcanic în regim reverse-flow împreună cu capacitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău sunt suficiente pentru acoperirea întregului necesar de consum al Republicii Moldova, inclusiv al regiunii transnistrene”, a declarat Constantin Borosan, secretarul de stat al Ministerului Energiei.

Expertul Sergiu Tofilat consideră că Moldova trebuie să se pregătească pentru cel mai sumbru scenariu, în contextul confruntărilor armate între Rusia și Ucraina, dar menționează că Gazprom-ului nu îi este convenabil să stopeze livrarea gazelor către Europa prin Ucraina.

,,Din 2 considerente. Prima – Gazprom deja al doilea an înregistrează pierderi uriașe pentru că a executa decizia lui Putin de a reduce drastic exportul de gaze în Uniunea Europeană. A doilea aspect ține de livrarea gazelor în regiunea transnistreană, Putin foarte bine înțelege, că dacă nu se dea gaze pe gratis în regiunea transnistreană acolo se va întâmpla o criza umanitară”.

Tofilat mai spune că exportul de gaze rusești în UE s-a diminuat de șase ori, comparativ cu anul 2020, ajungând la 30 de miliarde cubi anual, iar statele UE au devenit mai independente energetic față de Gazprom. În altă ordine de idei, expertul consideră că tranzitul gazelor prin Ucraina ar putea fi sistat mai devereme sau mai târziu, iar în acest caz Rusia nu-și va pierde posibilitatea de a livra gaze în regiunea transnistreană.

,,Există ruta alrenativa prin Turcia, prin Turkstream. Dacă nici aceasta ruta nu va fi disponibilă, nu știu, poate Gazprom va primi indicația de la Kremlin să nu mai de gaz în regiunea Transnistreană, atunci noi trebuie să ne pregătim de scenariu cu reintegrarea. Să cerem ajutor și în principiu să pornim scenariu de reintegrarea a țării, pentru că Tiraspolul nu va avea altă soluție decât să ceară ajutor de la Chișinău, fără gazul rusesc ei falimentează acolo va fi o criza umanitară”.

Sergiu Tofilat a mai explicat că, în cazul stopării livrării gazelor rusești în regiunea transnistreană, Moldova are în prezent soluții pentru aprovizionarea cu energia electrică a ambelor maluri ale Nistrului, prin intermediul sistemului de interconectare energetică cu România, prin linia Isaccea-Vulcănești și prin intermediul Centralei de la Cuciurgan.

În același timp, Tofilat consideră că Moldova ar putea întâmpina dificultăți financiare în cazul în care va trebui să aprovizioneze întreaga țară, inclusiv regiunea transnistreană, cu gaze naturale și energie electrică la prețuri mai mari, iar. Potrivit expertului, în asemenea situație, țara noastră ar putea miza pe ajutorul partenerilor strategici, în special pe cel al Uniunii Europene, iar aceasta va permite accelerarea integrării Moldovei în UE împreună cu regiunea transnitreană.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu