NOUTĂȚI

Modernizarea infrastructurii instituțiilor medicale, dotarea acestora cu echipamente medicale performante, printrerealizările din 2024

Compus de Redacția STAR

Modernizarea infrastructurii instituțiilor medicale, dotarea acestora cu echipament medical performant, îmbunătățirea accesului la tratament prin deschiderea a 50 de farmacii în localitățile rurale, reducerea timpului de așteptare pentru intervențiile chirurgicale de șold și cataractă, crearea a 13 centre pentru tratamentul accidentelor vasculare cerebrale, dintre care 11 primare raionale, unul multidisciplinar și unul comprehensiv.

Renovarea secțiilor de terapie intensivă, introducerea screening-ului audiologic pentru toți nou-născuții, reînnoirea parcului cu 65 de ambulanțe a Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din întreaga țară, implementarea sistemului E-Rețeta și alinierea politicilor naționale în domeniul sănătății la standardele Uniunii Europene au fost cele mai semnificative rezultate care au contribuit la dezvoltarea sistemului medical în 2024 din țara noastră, spun autoritățile și experții în domeniu.

,,Anul 2024 a demonstrat că sistemul poate fi schimbat, iar schimbările au venit în special în domeniul modernizării instituțiilor medicale regionale și raionale, precum și în implementarea noilor tehnologii în aceste regiuni. Acest lucru este foarte îmbucurător, deoarece până anul acesta exista o discrepanță enormă între asigurarea calității serviciilor pentru locuitorii din Chișinău și cei din nordul și sudul țării”, a spus Diana Manea, director Institutul de Medicină Urgentă.

Un moment important în sistemul medical din țară a fost deschiderea centrelor pentru tratamentul accidentelor vasculare cerebrale.

,,Aceste 13 centre sunt dotate cu cele mai înalte tehnologii existente astăzi în medicina contemporană. Este o sistemă de telemedicină care permite consultul, astăzi nu mai este nevoie să transportăm pacientul dintr-o localitate în Chișinău. Datele sunt îmbucurătoare că deja 500 de pacienți deja au revenit au beneficiat de tromboliză, 300 de pacienți au beneficiat de neurotrombectomie, iar cinci centre primare din RM au primit distincții internaționale de combaterea a stogului european cu diplomă de aur, iar centrul comprehensiv a fost apreciat cu o distincție specială de diamant sunt rezultate importante”, a spus Stanislav Groppa, dr. hab. științe medicale, profesor universitar, academician.

Potrivit Ministerului Sănătății, anul 2024 a marcat un pas important în evoluția intervenției endovasculare prin achiziționarea a două angiografe biplanare ultramoderne la Institutul Oncologic și la Institutul de Medicină Urgentă, ceea ce a contribuit la un diagnostic rapid și la un tratament precis pentru afecțiuni cerebrovasculare, cu o creștere de 50% a intervențiilor chirurgicale minim invazive.

,,Unghiul frontal și unul lateral care se mișcă în jurul pacienților. Are o rezoluție înaltă de achiziție a imaginei. Și dvs vedeți unde e blocajul? Da. Unde e blocajul sau scurgerea de sânge”.

În 2024 au fost deschise două secții de asistență stomatologică sub anestezie generală, destinate persoanelor cu nevoi speciale: una pentru copii, iar cealaltă pentru adulți.

,,La începutul anului a fost dată în exploatare unica secție de chirurgie oro-maxilo-facială, clinica universitară și republicană unde vin pacienți de pe tot teritoriul de a beneficia de intervenții complicate a capului și gâtului, a feței, complicații după tratamente stomatologice. Am demarat un proiect special pentru pacienții cu dezabilități, unde a fost dotat o secție de operație pentru ei, și iată aici este important anestezia că avem mai multe cazuri în jur de 10 cazuri de acest tratament”, a spus Diana Manea.

Tratamentul pacienților cu cancer a colului uterin a fost semnificativ îmbunătățit prin dotarea Institutului Oncologic cu un aparat de brahiterapie 3D, echipament care a costat 320.000 de euro.

,,Un echipament care oferă tratamente personalizate, țintite asupra tumorii fără cu sau fără afectarea țesuturilor înconjurătoare se utilizează mai multe tehnici pe lângă radioterapie, tomografie, anestezia unic complex în RM”, a spus Ruslan Baltaga, director Institutul Oncologic.

La cele mai înalte standarde au fost renovate secții de diferite profiluri, printre care 11 secții de reanimare și terapie intensivă, chirurgie, pediatrie și singura sală de terapie intensivă chirurgie septică a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

În 2024, 12 centre perinatale din țară au fost modernizate și dotate cu incubatoare pentru nou-născuți, ventilatoare, echipamente de resuscitare, printre care și singura secție de terapie intensivă de nivel III din țară, destinată gravidelor, lăuzelor și femeilor cu patologii ginecologice severe, din cadrul Institutului Mamei și Copilului. Aceasta a beneficiat de renovări și dotări cu echipamente de ultimă generație. Totodată, în cadrul secției a fost deschis un laborator de urgență, iar Institutul a inaugurat un centru de vaccinare pentru copii.

,,Până la momentul de față MS a investit aici peste 130 de milioane de lei, care 65 de milioane de lei a ținut doar de îmbunătățire infrastructurii, reparații capitale, restul au fost dotări”, a spus ministra sănătății, Ala Nemerenco.

În 2024 au fost efectuate intervenții în premieră la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ,,Diomid Gherman”, Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga și Institutul de Medicină Urgentă.

,,Vorbim de departamentul de neurochirurgie care a implementat anul acesta tehnologia de monitorizare a presiunii intracraniene invazive, iată pentru a implementa tehnologia de monitorizare a presiunii intracraniene la fel a fost nevoie de adus aceste sisteme de monitorizare care s-a făcut achiziția acestor sisteme. Pacienții cu politraumatisme, anevrisme și hematoame cerebrale beneficiază de monitorizarea aceștei presiuni intracraniene”, a spus Diana Manea.

Pentru a acoperi deficitul de medici și pentru a-i motiva să rămână în țară, autoritățile au majorat indemnizațiile pentru tinerii specialiști repartizați în instituțiile medicale din raioane până la 250.000 de lei. De asemenea, la sfârșitul acestui an, Ministerul Sănătății a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2025, salariile tuturor amgajaților din domeniul medical să fie majorate cu 15%.

,,Fiecare instituție medicală are posibilitate de a crește acest salariu pentru lucrătorii săi prin indicatorii de performanță. Lucrătorii medicali au suplimente chiar și până la 50% din salariu dar aceasta depinde de performanța fiecăruia, de aceea noi ca manageri insistăm ca fiecare să își îndeplinească nu doar sarcinile puse în fața sa dar să își ia asupra sa și niște sarcini suplimentare și atunci și indicatorii și salariu va crește în funcție de dedicația și responsabilitățile care le are fiecare lucrător în instituția medicală’‘, a spus Diana Manea.

Pentru anul 2025, Ministerul Sănătății își propune să reabiliteze zece instituții medicale din Republica Moldova. Printre prioritățile strategice se mai numără instruirea specialiștilor la nivel internațional și îmbunătățirea comunicării medic-pacient. De asemenea, în prima jumătate a anului 2025, Ministerul își propune să inaugureze cel mai mare bloc operator din țară de la Institutul de Medicină Urgentă, dotat cu 15 săli de operații, fiecare pat fiind echipat cu sisteme speciale de monitorizare a pacientului.

,,Ultima verigă în tot ce ține de acordarea asistenței medicale în diferite maladii este reabilitarea și aici se vor aduce tehnologii noi, se vor aduce proiect mare care va reabilita unele spitale raionale pentru pacienții cu diferite tipuri de maladii: cardiovasculare, traumatologice fiindcă pacienții ortopedici au nevoie foarte mult de reabilitare și aici se va investi cel mai mult în anul 2025”, a mai spus DIana Manea.

Realizările Ministerului Sănătății din 2024 au fost posibile cu suportul Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Guvernului României, Ambasadei Japoniei în Republica Moldova și Băncii Mondiale.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu