NOUTĂȚI

Miza principală a Kremlinului în acest an este deturnarea referendumului pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, afirmă unii experți

Compus de Redacția STAR

Miza principală a Kremlinului în acest an este deturnarea referendumului pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar în acest scop Moscova va folosi actorii proruși din țară și din străinătate, precum blocul Victorie în frunte cu oligarhul fugar Ilan Șor și blocul Comuniștilor și Socialiștilor reprezentat, inclusiv de Igor Dodon, dar și formațiuni camuflate sub paravanul european. De această părere sunt unii experți în domeniu, care s-au expus în contextul ultimelor avertizări din partea a trei țări, inclusiv SUA precum că Rusia va încerca să influențeze scrutinul prezidențial din toamna 2024.

,,Multe dintre ele deja au ieșit la suprafață. Este vorba de susținerea, hai să spunem așa, împingerea din spate, stimularea activităților grupului Șor care are deschidere deplină la Moscova, organizează acolo congrese, este evident că primește și bani rusești pentru a-și intensifica destabilizarea Republicii Moldova”, de această părere este Anatol Țăranu, analist politic.

În opinia analistului politic Anatol Țăranu o altă acțiune din planul Kremlinului de a destabiliza Chișinăul este răspândirea propagandei prin intermediul mass-mediei din țară, dar și de peste hotare, dar și a internetului.

,,Încercarea de a explica că cursul european este unul nociv pentru Republica Moldova și invers Republica Moldova trebuie să se integreze în spațiul dominat de Federația Rusă. Cu siguranță există și alte modalități legate de specificul activității serviciilor secrete, scandalul de spionaj care a fost detectat în ultimul timp iarăși vorbește despre prezența serviciilor secrete în Republica Moldova”.

Expertul în securitate al comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, afirmă că miza Rusiei este identificarea unui candidat prorus la alegerile prezidențiale, dar și una și mai mare este deturnarea plebiscitului pe tema aderării la UE care va avea loc în aceeași zi.

,,Ilan Șor deja destul de deschis vorbește despre faptul că va promova opțiunea nu, Igor Dodon care la moment este la moment practic cel mai popular lider prorus din Republica Moldova vorbește despre un boicot parțial. 03:19 MUSCA 03:29 Oricum vorbim despre deligitimizarea acestui referendum, adică ei vor ca un număr impunător de oameni să voteze nu și în același timp prezența la vot să fie semnificativ diminuată”, a declarat Andrei Curăraru, expert în securitate al comunității WATCHDOG.MD

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Rusia va încerca să le influențeze prin coruperea alegătorilor, dar și prin reluarea protestelor sub variate pretexte, mai susține expertul.

,,Cred că se vor repeta acele acte corupționale care au fost realizate în cadrul alegerilor locale și alegerilor bașcanului Găgăuziei. Deja vedem semne că se generalizează practica de transferare prin intermediul sistemului Mir a unor plăți către locuitorii din Găgăuzia și acestea pot fi utilizate și-n scopuri propagandistice în sensul care să se argumenteze că dacă se votează corect vor fi în toata țara plăți de tipul acesta”, a declarat Andrei Curăraru.

Iar expertul politic Ion Tăbărță susține că rușii vor încerca să compromită președintele Maia Sandu, dar și guvernarea proeuropeană, astfel încât în urma alegerilor parlamentare de anul viitor să ajungă în Parlament o majoritate anti-UE.

,,Din punct de vedere a reconfigurării puterii politice de la Chișinău mai importante sunt alegerile parlamentare din 2025, însă ca și exercițiu electoral din acest an pentru Federația Rusă este foarte important ca acest referendum să fie prăvălit”, a spus Anatol Țăranu, analist politic.

Experții mai afirmă că autoritățile trebuie să prevină acțiunile Kremlinului printr-o serie de acțiuni, printre ele perfecționarea legislației care permite asigurarea securității naționale, dar printr-o politică informațională la un nivel înalt.

,,Cetățenii Republicii Moldova să fie plenar informați despre pericolele care ne pasc și-n același timp să sea dea o explicație foarte precisă cine sunt prietenii noștri și cine sunt acei care ne doresc răul”, a spus Anatol Țăranu

În contextul avertizării celor trei țări, spicherul Igor Grosu afirmă că scandalul din Parlament în timpul căruia deputații afiliați oligarhului Ilan Șor au blocat joi tribuna Parlamentului este parte din scenariul Kremlinului de a destabiliza Chișinăul și de a influența scrutinul prezidențial, din acesta face parte și folosirea oamenilor pe post de cărăuși de bani.

,,Oamenii au venit de la Moscova iubită, mândră capitală, cu instrucțiuni, facem asta, asta, ceea ce a fost ieri o parte din acest plan de acțiuni, evident destabilizare, îi vedeți afară, finanțarea, cărăușii, dezinformarea, toate falsurile etc”, a spus Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Totodată, Igor Grosu a ținut să le mulțumească celor trei țări pentru avertizare, subliniind că structurile responsabile din Republica Moldova alături de cele străine întreprind măsuri pentru prevenirea și zădărnicirea planurilor rușilor.

,,Evident, că organele noastre conlucrează cu omologii din aceste țări și nu doar din aceste țări. O să continuă colaborarea și atunci când vor avea și probatoriu, și atunci când vor decide să intervină. Ei sunt specialiștii. Nu putem să ne lăsăm, să stăm pasivi la acțiunile acestei alianțe Kremlinul și bandiții din Republica Moldova”.

Opoziția, prin intermediul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, însă pune la îndoială avertizarea străină.

,,Cum ar putea fi asta posibil, una la mână, doi- de ce nu ni s-a spus foarte clar dacă așa de mult ne doresc binele care ar fi mecanismele- ce ne așteaptă, ca instituțiile statului care se ocupă de domeniul securității, inclusiv să fie pregătite, să ia atitudine, astfel încât să elimine orice implicare din extern”, Grigore Novac, deputat fracțiunea BCS.

În data de 13 iunie, printr-o declarație comună, Marea Britanie, SUA și Canada au avertizat despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna acestui an.

,,Este un mesaj clar transmis Federației Ruse că Republica Moldova nu va fi lăsată de una singură și Federația Rusă să nu-și facă anumite iluzii că va fi o pradă ușoară în fața acestor destabilizări”, a spus Ion Tăbîrță.

Potrivit declarației, Rusia caută să exacerbeze tensiunile sociale şi să alimenteze percepţiile negative asupra Occidentului şi a actualei echipe a preşedintelui pro-occidental Maia Sandu, prin dezinformare şi propagandă online.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu