Peste 75 la sută din porcii infestați cu pestă porcină de la ferma din Roșcani au fost deja înhumați, dar problema nu a fost total rezolvată. Locuitorii din Roșcani, Calfa și Calfa Nouă sunt nemulțumiți de locul ales pentru îngroparea animalelor și spun că mirosul provenit de la cadavrele animalelor ajunge până la Bulboaca. Pe de altă parte, reprezentanții ANSA susțin că disconfortul ar putea veni de la gunoiul de grajd acumulat anterior la fermă. Primarul localității Roșcani a cerut autorităților să monitorizeze constant nivelul de poluare în zonă.
În apropierea gropii unde sunt înhumați cei 65 de mii de porci dela ferma din Roșcani. Cea mai apropiată casă se află la 300 de metri distanță. Deși procesul încă nu s-a încheiat, în zonă se simte un miros înțepător. Oamenii care locuiesc în preajmă se tem că odată cu încălzirea vremii situația se va înrăutăți, iar cel mai mult îi îngrijorează posibilitatea de contaminare a apei după descompunerea cadavrelor.
Oamenii spun că, deși în trecut mai suportau mirosul de la fermă, acum situația este cu totul alta. Ei se tem că, odată cu creșterea temperaturilor, aerul va deveni irespirabil și că sănătatea le va fi pusă în pericol. Vârstnicii spun nu-și vor mai putea primi nepoții în vacanță din cauza mirosului puternic.
,,Iată așa parcă nu-i, dar e suficient să bată un pic vântul. Acum încă nu-i cald, dar când o să fie arșițele, ce ne facem? Putoarea ea la noi și așa venea, când ei curățau era miros. Dar ne gândeam și noi că e economia țării, mai lucrează oamenii din sat și mai suportam, uneori ne mai plângeam, dar acum dacă ne-au îngropat cadavre”.
,,Aseară mă înădușeam, nu puteam ieși afară deloc. Îmi venea să vomit și parcă mă strângea în piept, nu puteam răsufla”.
,,Aseară chiar și nepoții i-am trimis la Bender, pentru că aici nu se poate. Am fugit toți. Nu puteam nici lucra, nu puteam nimic. Dar e o putoare că nu se poate… nu că miroase, dar pute a bâhlit și a zdohnitură”.
,,Se simte foarte mult. Ieri de exemplu lucram în grădină și îmi venea să vomit. Se simte foarte bine, dacă spun oamenii că de la Bulboaca se simte, atunci ce putem să spunem”.
În timp ce localnicii susțin că mirosul puternic a devenit și mai greu de suportat după înhumarea porcilor, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor resping această ipoteză. Potrivit lor, disconfortul olfactiv ar fi cauzat mai degrabă de activitatea anterioară a fermei.
,,Localnicii din aceste localități proxime, ei de fapt, mai mult sunt deranjați de activitatea anterioară a fermei unde mirosul era produs de gunoiul de grajd. La moment, în procesul de lichidare a focarului nu persistă miros de la locația unde sunt depozitate cadavre’‘, a spus directorul adjunct ANSA, Alexandru Manciu.
Autoritățile locale au solicitat verificări suplimentare pentru a se asigura că înhumarea porcilor nu afectează mediul și sursele de apă. Primarul satului Roșcani, Constantin Morari, afirmă că, deși au fost primite avize de la instituțiile responsabile, s-a cerut o monitorizare constantă.
,,Noi chiar dacă am primit avizele de la Centrul de Sănătate Publică, de la Inspectoratul de Mediu, am solicitat suplimentar ca la fiecare trei luni să fie prelevate probe de apă, pe parcursul anilor”.
Ministra Agriculturii spunea anterior că țara nu are infrastructură pentru incinerarea animalelor, iar ministrul Mediului dădea asigurări că înhumarea respectă toate normele necesare pentru a preveni o catastrofă ecologică. Ferma din Roșcani acoperea aproape un sfert din piața internă de carne de porc și produse conexe. Proprietarii fermei estimează pierderi de aproximativ 440 de milioane de lei, însă despăgubirile oferite de stat ar putea ajunge la doar 150 de milioane de lei, de aproape trei ori mai puțin.
Lasă un comentariu