Ministrul Energiei Victor Parlicov va fi audiat săptămâna viitoare în plenul Parlamentului unde va răspunde la întrebările legate de o potențială majorare a tarifului pentru gazele naturale și aprovizionarea regiunii transnistrene cu gaze. Solicitarea vine după ce zilele trecute ministrul Parlicov s-a întors de la Sankt Peterburg unde ar fi încercat să obțină un răspuns, dar fără succes de la reprezentații Gazprom în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale a malului stâng, după data de 31 decembrie când expiră acordul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina.
Anunțul a fost făcut, joi de către președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, în debutul ședinței Parlamentului. De cealaltă parte deputații din opoziție susțin că autoritățile noastre nu au negociat eficient și că din delegație trebuiau să facă parte și reprezentanți ai opoziției.
,,La Parlament se vor organiza audieri publice parlamentare pe subiectul situației în domeniul energetic. Deci, ea va avea loc, marți la ora 10:00 în sala Europa, unde va participa toate instituțiile și întreprinderile din domeniu. În același timp îl vom invita și ministrul energiei în plen joia viitoare. Până atunci noi analizăm documentele care vor veni de la aceste instituții. Pe subiectele tarif și subiectele de aprovizionarea gazului în regiunea transnistreană’’.
Președintele Parlamentului Igor Grosu susține că poziția Gazpromului de-a nu oferi un răspuns clar în privința aprovizionării cu gaze a regiunii transnistrene este un instrument prin care Federația Rusă ar încerca să șantajeze Republica Moldova, iar cetățenii din regiune ar trebui să achite același tarif aplicat pe malul drept al Nistrului.
,,Subiectul pe care rușii încearcă disperat să-l readucă cu pretinsa datorie. Nu este niciun fel de datorie. Lor nu le place raportul de audit. Noi putem analiza cele 7-8 milioane din 700 și Transnistria trebuie să înceapă a plăti. Că trebuie căutate și alte soluții asta e adevărat’’.
Igor Grosu mai spune că de negocierile cu Gazprom nu sunt responsabile doar autoritățile de la Chișinău.
,,Discuțiile se poartă între Ucraina și Rusia. Pentru că nu este vorba doar despre tranzitul de gaze pentru Transnistria. Este vorba despre tranzitul pentru câteva țări din Uniunea Europeană, care au un mare grad de dependență cum ar Ungaria, Slovacia, Austria. Și atunci să arunci momeala asta și să spui că moldovenii trebuie să rezolve problema tranzitului gazului pentru toată Europa’’.
Deputații din cadrul partidului de guvernământ nu exclud faptul că în cazul în care reprezentanții Gazprom nu vor livra gaze naturale malului stâng, locuitorii din regiune o să se confrunte cu o criză umanitară.
,,În orașe va fi probleme economice pentru regiunea transnistreană. Sunt multe companii din industria grea care au nevoie de gaze naturale. O să fie probleme economice, care o să degradeze foarte, foarte rapid. Chiar și dacă se întâmplă că nu mai poți să aduci gaze naturale gratuite din Federația Rusă va trebui să găsim un mecanism, dar inevitabil cetățenii de acolo vor trebui să plătească’’, a declarat Radu Marian.
Fostul președinte de țară, actualul lider al PSRM Igor Dodon susține că negocierile dintre actuala guvernare și reprezentanții Gazprom trebuiau făcute mai devreme și nu pe ultima sută de metri.
Este o dovadă a politicii falimentate a actualii guvernări. Se știa din timp că vor crește prețurile la gaz. Se știa din timp că nu va fi tranzit de gaz prin Ucraina. Se știa încă din vară, din luna iunie, iulie trebuiau să înceapă negocierile. 02:25
,,Ar fi logic ca în negocieri să participe și cineva din opoziție ca să afle adevărul despre ce se discută. Când noi vom fi la guvernare vom renegocia acest preț și la sigur va fi un preț mult mai bun’’, a spus Adrian Albu, deputat BCS.
Rusia condiționează livrările de gaze naturale în stânga Nistrului, chiar și cu riscul de a lăsa regiunea separatistă fără căldură și energie electrică. În condițiile în care Kievul va interzice tranzitul pentru gazele rusești pe teritoriul Ucrainei de la 1 ianuarie, așa cum și promite, Rusia ar putea folosi o altă rută, prin Turcia. Doar că șeful Gazprom condiționează livrările ulterioare prin plătirea de către Chișinău a unei pretinse datorii istorice, în valoare de 709 milioane de dolari. Ministrul Energiei Victor Parlicov a avertizat că regiunea transnistreană este în pragul unei crize umanitare, dacă rămâne fără gaze. Iar locuitorii de pe malul drept al Nistrului ar putea fi puși în situația de a plăti mai mult pentru energie electrică.
Lasă un comentariu