Pericolul țigărilor asupra sănătății demonstrat elevilor. Experimentul vine în contextul în care numărul adolescenților fumători cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani din Republica Moldova este în creștere. Astfel, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au lansat o campanie de informare anti-fumat, cu genericul «Nu te lăsa aburit». Specialiștii în sănătate publică, împreună cu profesorii de chimie și biologie, vor vorbi despre pericolul fumatului asupra dezvoltării mentale a tinerilor și efectele dăunătoare pentru sănătate în toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Iar primii în listă au fost elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel”.
,,Observați ce se întâmplă? Vedeți asta? Nu e ceva fantastic, e ceva real! Asta se întâmplă cu organismul vostru din înăuntru’’.
Țigările electronice funcționează pe bază unui sistem de încălzire, astfel se elimină vapori care sunt inhalați, asemănător fumului creat de o țigară clasica care are un efect mult mai nociv. Medicii pneumologi afirmă că țigările electronice conțin pe lângă nicotina care provoacă dependență, și multe metale grele: nichel, staniu, plumb, precum și arome artificiale, care provoacă probleme de sănătate extrem de grave, în special asupra sistemului nervos, mai ales la adolescenți până la vârsta de 25 de ani, atunci când se formează cele mai multe conexiuni la nivelul creierului.
,,Un aspect al metalelor grele din sistemul respirator luând în considerație că acolo dispunem de o vascularizare destul de bogată, aceste metale grele pătrund în circuitul sanguin și respectiv se distribuie și la alte organe cu consecințe serioase, la dezvoltarea bolilor autoimune, boli endocrinologie. Plumbul mai are capacitatea de a traversa membrana hematoencefalică, adică ajunge direct la creier’’, a spus Liliana Lupu, medic pneumolog Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.
,,Miroase a ciocolată, miroase foarte bine.. Cum este mai ușor de influențat asupra noastră, prin reclamă și prin simțuri’’.
Ala Nemerenco, ministra Sănătății, a subliniat că 13% dintre tineri folosesc țigările electronice, ceea ce a dus la o creștere considerabilă în ultimii ani a fumătorilor în rândul populației tinere din țara noastră, iar cauza principală ar fi marketingul.
,,Nici într-o țară vecină indiferent de cât de dezvoltată sau mai puțin dezvoltată ar fi sau bogată nu s-au înregistrat creșteri, din contra este o descreștere, tinerii sunt mai informați, oamenii abandonează fumatul, nu încep să fumeze, nu încearcă, pe când noi suntem în creștere. Noi o țară foarte mică din cauza tutunului pierdem până la 6000 de vieți anual în RM’’.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a îndemnat elevii să fie conștienți de pericole și să aibă grijă de propria sănătate.
,,În anul 2017 niște oameni care erau în Parlamentul RM au permis să modifice legea și să permită tutunului încălzit produsele de timp IQOS să vină pe piața RM fără ca ele să fie accizate corespunzător și asta să le facă mai ieftene ca țigările obișnuite. Unicul lor obiectiv este să își crească profiturile din contul și a buzunarelor voastre deci să fiți conștienți de acest lucru’’.
Elevii de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” cred că aceste campanii de informare vor sensibiliza mai mulți tineri care fumează.
,,Foarte mulți cred eu că vor conștientiza efectele negative într-un mod altfel de cât ar fi impuși de părinți, profesori, pe cont propriu cred că își vor asuma și ar înțelege care sunt consecințele negative și cumva rata asta ar scădea’’.
,,Unii tineri nu înțeleg efectele sau miturile care au fost spuse chiar și pe aceste percale că fumul nu este atât de grav, sper că îi va ajuta să înțeleagă gravitatea situației și vor fi destul de înțelegători ca să nu încerce niciodată acest lucru sau dacă au încercat să se lase’’.
,,Mi-a plăcut atunci când inima și plămânii sau dizolvat de la acetonă și când îți dai seama că aceasta se întâmplă la noi în organism și peste o perioadă de timp organismul nostru, organele noastre interne se dizolvă într-un fel, care este strașnic și se imprintează’’.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial 37 de milioane de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani întrebuințează țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină.
Lasă un comentariu