Ministerul Mediului îndeamnă populația să renunțe la coroanele funerare artificiale. Instituția a cerut primarilor, societății civile, precum și celor două mitropolii să informeze oamenii în acest sens. Autoritățile susțin că, după sărbătorile pascale, în cimitire se formează mormane de gunoi care nu pot fi reciclate, iar materialele plastice din care sunt confecționate poluează mediul.
Potrivit ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu radiția de a duce coroane artificiale la morminte, poate fi schimbată doar printr-o acțiune comună.
,,Noi am avut o ședință bună la care a participat și administrația publică locală, mai mulți primari, consilieri locali, ambele bisericii a mitropoliei Moldovei, Basarabiei dar și societatea civilă unde am reiterat faptul cât sunt de dăunătoare aceste coroane, că poluează solul, mai mult, am auzit că unele persoane ard aceste coroane pentru a extrage sârma, fierul”.
Sergiu Lazarencu a dat drept exemplu comuna Băcioi, unde consiliul local a interzis coroanele din plastic deja de patru ani.
În 2021 consilierii din comuna Băcioi au aprobat regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea cimitirelor, regulamentul include 101 masuri, iar una dintre ele este interzicerea coroanelor din plastic depuse la morminte. Autoritățile locale afirma că 80 la sută dintre locuitorii comunei se conformă acestor prevederi aprobate.
Reprezentanții Primăriei din comuna Băcioi afirmă că în localitate sunt patru cimitire. Cantitatea deșeurilor acumulate era enormă, fapt ce crea probleme majore la transportarea și distrugerea acestora. (5, 24, 23)
,,Problema era de reciclare unde să le ducem, ce să facem cu ele, că la 10 000 de locuitori este, unde cimitirul vechi e destul de mare unde se îngrămădea volum masiv de deșeuri, plastic foarte mult care nu este benefic nici pentru estetica cimitirului”.
Astfel, când persoanele vin la primărie pentru a lua certificatul de confirmare a locului de înmormântare sunt informați că nu au voie să aducă coroane artificiale în cimitir. (1, 2, 34 )
,,Acesta este un certificat care se confirmă locul de înmormântare în comuna Băcioi, aici sunt stipulate mai multe puncte din regulament omul îl semnează. Evident și punctul 84, precum că este interzisă plasarea pe morminte a coroanelor și florilor artificiale”.
Anual, în comună au loc peste 120 de decese, iar angajații cimitirelor verifică respectarea regulamentelor.
,,Oamenii sută la sută nu respectă mai sunt încălcări, sunt excepții care încalcă dar cel puțin majoritatea respectă acest regulament și plus că paznicul nostru responsabil ridică coroanele în caz dacă apar, dar după o perioadă oarecare”, a spus primarul comunei, Ion Borș.
Locuitorii comunei Băcioi salută inițiativa primăriei și spun că, odată cu aprobarea acestui regulament, cimitirele sunt mai curate.
VOX.EA.RO
loc_2603_cimitir_Bacioi 101
0.30 -Suntem pentru florile naturale și toți să opteze și să terminăm cu coroanele și florile artificiale prin cimitire. -Vă supuneți acestui regulament aprobat de primărie? -Da, încercăm și sperăm că în timp vom deveni exemplari. 0.49
.. -Eu aș socoti cu flori vii să te duci, acelea fac gunoi mai mult. Sunt de părere că ce e viu e viu. -Acest regulament este binevenit? -Da, eu consider că da. Nu că țin cu primăria, dar sincer sunt de acord, altfel va fi”.
,,Eu am fost și am pus niște lalele la cimitir. Lalelele o să înflorească e verde tot timpul, o floare vie a alta”.
Unii consideră că nu ar trebui să fie o regulă generală în acest sens, ci doar o recomandare.
,,Vii trebuie udate, poate nu mai plouă la timp dar artificiale omul le pune pe o vreme oarecare”.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și ai Mitropoliei Basarabiei susțin inițiativa Ministerului Mediului și au anunțat că vor transmite preoților instrucțiuni oficiale, îndemnându-i să promoveze alternativele ecologice.
,,Dintotdeauna la biserică în primul rând cu inima deschisă și cu gândul bun față de adormiți care au nevoie de rugăciune și dragoste, iar ca jertfă am putea aduce o lumânare sau să aducem o creangă sau o verdeață vie”, a spus preotul Octavian Moșin.
În luna februarie și Întreprinderea Municipală „Combinatul Servicii Funerare” a îndemnat autoritățile și cetățenii să reducă utilizarea coroanelor artificiale, care afectează atât mediul, cât și sănătatea oamenilor.
Lasă un comentariu