Ministerul Justiției are la dispoziție o săptămână pentru a prezenta cum va arăta noua arhitectură instituțională a structurilor anticorupție. Subiectul a fost discutat, luni, 20 ianuarie în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. Despre aceasta a anunțat șefa statului, Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit acesteia, instituțiile responsabile de combaterea corupției politice, cum ar fi Procuratura Anticorupție, necesită o reformare substanțială. De cealaltă parte experții în justiție afirmă că sistemul are nevoie de oamenii integri care ar accelera procesul de luptă împotriva corupției.
,,Atunci când vorbim de ineficiența combaterii corupției politice, evident că vorbim și de Procuratura Anticorupție, care are competențe importante pe această dimensiune. Astăzi am discutat despre necesitatea consolidării acestei capacități. În următoarele zile Ministerul Justiției cu celelalte instituții vor discuta mai detaliat și vor veni cu această propunere cum anume trebuie să arate noua arhitectură instituțională. Avem instituții care lucrează, dar lucrează fiecare „insular” și nu avem o înțelegere a tabloului și respectiv eforturile fiecărui în parte sunt prea mici în raport cu nevoile de a combate corupția”.
Șefa statului recunoaște că procesul de Vetting se derulează cu întârziere. Sandu a dat asigurări că acest proces nu va fi anulat în pofida mai multor critici din spațiul public, inclusiv a reprezentanților sistemului de justiție.
,,Avem o întârziere a procesului de Vetting în special în organele Procuraturii. Și acolo am văzut și sabotaj, încercări de a amâna la nesfârșit cu speranța că poate vine cineva și anulează acest Vetting. Nu o să-l anuleze nimeni”.
În cadrul emisiunii Maia Sandu a precizat că curând își va începe activitatea și Curtea Anticorupție.
,,Legislația este gata și planul este ca în sesiunea care începe, sesiunea parlamentară care începe și să fie aprobată această lege. Dacă revenim la interferența Kremlinului în alegerile din Republica Moldova. Concluzia este aceeași, faptul că nu a fost sancționată corupția politică a condus la corupția electorală. Asta înseamnă că avem probleme cu eficiența instituțiilor de combaterea corupției”.
Expertul în justiție Alexandru Bot susține că problema majoră cu care se confruntă țara noastră în lupta împotriva corupției sunt oamenii din acest sistem. Potrivit acestuia, dacă la Curtea Anticorupție vor activa angajați corupți, Republica Moldova va bate pasul pe loc.
,,Nu însăși instituția trebuie blamată, ci oamenii care lucrează în această instituție. Dacă această instituție nu va fi formată și va îngloba tot acei oameni care nu au livrat rezultate, oare nu o să ajungem tot acolo unde suntem și acum. Vreau să înțeleg cum aceste idei se împacă cu Vettingul, care este menit să înlăture oamenii corupți din sistem. Și care ar fi soluțiile care ar livra calitatea cum facem ca să vină oameni care își cunosc meseria și au viziune de ceea ce trebuie de reformat și cum urmează a fi livrată această justiție atât la etapa urmării penale cât și în instanța de judecată”.
Luni, șefa statului Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. În urma discuțiilor, membrii CSS au recomandat modificarea legislației pentru sancționarea mai dură a persoanelor implicate în corupție politică și electorală. O altă recomandare a fost ,,consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combaterea corupției”.
Lasă un comentariu