Ministerul Culturii va acționa în judecată Primăria Chișinău pe motiv că a emis o autorizație ilegală pentru construcția unei clădiri cu 15 etaje pe teritoriul cinematografului Gaudeamus. Ministrul de resort, Sergiu Prodan susține că responsabilii din cadrul primăriei nu au solicitat un aviz de la Ministerul Culturii privind emiterea autorizației de construcție. Totodată ministrul afirmă că nu va semna un asemenea document întrucât cinematograful Gaudeamus se află în zona istorică a Chișinăului. De cealaltă parte proprietarul companiei de construcții susține că deține toate actele necesare pentru edificarea unei clădiri pe teritoriul fostului cinematograf.
,,Se află în zona de protecție a Cimitirului Central de pe strada Armenească. Se află în zona de protecție public Stela cu basorelief „Pan Halippa” și se află în zona de protecție a monumentului de for public a Luptătorilor. Sunt cel puțin trei motive din care cei care au executat acest proiect, cei care au verificat acest proiect de execuție, au emis actele permisive trebuiau să se conformeze legislației în vigoare și să depună acest proiect la ministerul Culturii pentru a primi aviz. Desigur este o încălcare a legislație gravă și oamenii concreți se fac vinovați de această încălcare”.
Prodan susține că în emiterea acestei autorizații ilegale de construcție sunt implicați mai mulți responsabili din cadrul Primăriei Chișinău.
,,Vorbim despre autorități, despre verificatori, despre cei care au elaborat proiectul de execuție și nu s-au asigurat de toate avizele necesare pentru a obține actele permisive. Respectiv cei care au eliberat actele permisibile făcându-se a nu observa lipsa documentelor necesare. Noi vom depune și vom cere în instanță anularea acestei hotărârii de înființare a permiselor de construcție. Noi vom cere pedepsirea persoanelor responsabile pentru actele incomplete și ilegale emise de autoritățile locale”.
Consilierii municipali din opoziție solicită demisia viceprimarului Ilie Ceban, după ce acesta a declarat luni în cadrul ședinței operative a primăriei că pe locul fostului cinematograf Gaudeamus din Capitală va fi construită o clădire cu 15 etaje.
,,Eu îi solicit în mod deschis și public viceprimarului Ilie Ceban să-și prezinte demisia de onoare. Este de râsul lumii să ieși să ieși în fața publicului și să prostești oamenii în calitate de viceprimar”, a spus consilierul municipal din partea Platformei DA, Victor Chironda.
Am solicitat un comentariu de la viceprimarul Ilie Ceban, însă acesta ne-a expediat un mesaj în care a ținut să precizeze că nu vor fi construite blocuri de locuit. Am eliberat acte permisive în conformitate cu zona de reglementare prevăzută în PUZ, ținând cont de normele prevăzute conform regulamentului local de urbanism pentru zona dată. Declarațiile politice nu le comentez,a precizat pentru ONE TV Ilie Ceban.
Într-o postare pe Facebook fostul viceprimar Victor Chironda a scris că ,,în 2019 proprietarul terenului nu a putut construi un bloc locativ cu 13 nivele pentru că destinația terenului nu corespundea solicitării. Prin urmare a fost inițiat un PUZ, care a fost votat în CMC și care a schimbat codul zonei în R7.
În 2020 CMC a anulat decizia din 2019 prin care a fost aprobat PUZ-ul. Compania s-a judecat cu primăria 4 ani, ca să anuleze acea decizie de anulare a PUZ-ului.
În 2023, Curtea de Apel a emis o Hotărâre care a dat dreptate CMC și a păstrat valabilă acea decizie de anulare a PUZ-ului. Respectiv, codul zonei a rămas C3.
În 2025 primăria decide că totuși pe C3 se poate de construit 15 nivele. Doar să se numească ”Complex multifuncțional”, scrie Chironda.
Contactat telefonic, directorul companiei de construcție, Serghei Tafratov susține că are toate actele necesare ce i-ar permite edificarea clădirii cu 15 etaje și nu comentează aberațiile politice.
,,Acolo noi nicidecum nu putem amplasa un bloc locativ pentru că nu ne permite codul zonal urbanistic al orașului Chișinău, adoptat în 2008. Acolo va fi o clădire comercială cu primele etaje o să fie restaurante și cafenele. O să fie și un fitness centru și după asta va fi birouri. O să fie 250 de locuri de parcare doar subterane și încă supraterane. Noi suntem cu actele în regulă. Noi preconizăm să finalizăm lucrările într-un termen de la 18 până 24 de luni”.
Acum cinci ani într-o postare pe Facebook primarul Capitalei a recunoscut că lucrările pe locul fostului cinematograf sunt ilegale și a dat asigurări atunci că nu va permite construcția unui bloc locativ. Cinematograful „Gaudeamus” a fost inaugurat în 1957, clădirea fiind proiectată de arhitectul de origine poloneză, Valentin Voiţehovschii, care este şi arhitectul cinematografului „Emil Loteanu”. Clădirea cinematografului a fost privatizată în 2004, iar în 2020, o companie de construcții a intenționat să ridice în locul acesteia un complex rezidențial. Lucrările au fost oprite, în urma protestelor organizate de societatea civilă, iar autorizația pentru ele, retrasă. Acum, Primăria Chișinăului a emis o autorizație nouă.
Lasă un comentariu