NOUTĂȚI

Mii de angajați CFM au protestat în Chișinău și în alte localități. Aceștia nu ș-au primit salariile de șase luni

Mii de angajați ai Căii Ferate din Moldova au protestat în Chișinău, precum și la nodurile feroviare din localitățile Ocnița, Bălți, Ungheni, Tighina, Basarabeasca și Giurgiulești. Oamenii își cer salariile, pe care nu le-au primit de șase luni. Mai mult, aceștia amenință că nu vor mai ieși la muncă, dacă nu vor primi răspuns la revendicările pe care le au. Autoritățile au venit cu noi promisiuni și au subliniat că achitarea salariilor este prioritatea numărul unu. Administrația CFM a transmis că întreprinderea a fost gestionată defectuos ani la rând, dar a promis că va găsi soluții reale și sustenabile pentru criza în care a ajuns.

Câteva sute de feroviari s-au adunat la un protest în Chișinău. Ei își cer salariile. Protestatarii susțin că nu și-au primit lefurile de mai bine de șase luni și nu au cu ce se întreține. Potrivit organizatorilor, feroviarii au protestat nu doar în Chișinău, ci și în alte regiuni ale țării. Peste patru mii de oameni au participat la manifestații.

Datoriile salariale ale întreprinderii Calea Ferată a Moldovei ajung la 190 de milioane de lei, potrivit sindicatelor. Oamenii spun că nu au din ce trăi și nici nu mai au de unde împrumuta pentru a pune ceva pe masă.

„Am copii, doi copii de școală am, înțelegeți? Eu șapte am luni de zile de când n-am mâncat ceva cald, acasă. Soția îmi spune cum să-ți dau mâncare la pachet, dacă nu-ți dă salariul.”

„Cerințele sunt toate pe pancartele noastre. Salariile să fie plătite. Să obținem salariile, să obținem ajutorul financiar, nu să scurtăm săptămânile de lucru. Acum scurtăm săptămâna cu o zi, ei vor să reducă săptămâna de lucru cu patru zile zile. – Cât vă datorează statul? – șase luni. Din septembrie am primit salariile doar pentru luna august.”

„Vă solicităm să acoperiți datoriile salariale care s-au adunat de șase luni. – Șase luni? – Șase luni deja, dar problemele noastre durează de mai mulți ani.”

Din septembrie 2024, administrația întreprinderii Calea Ferată a Moldovei a introdus un program de lucru de patru zile pe săptămână. Motivul invocat de conducere este scăderea semnificativă a transporturilor de mărfuri și, respectiv, scăderea veniturilor. Președintele sindicatelor din domeniu spune că nici administrația întreprinderii, nici autoritățile nu au luat măsuri pentru a crește veniturile CFM astfel încât să fie bani pentru salarii.

„Ei până când nu promit nimic, chiar ieri am făcut legătură, sunt în stadiu de căutarea soluțiilor. Mă scuzați, din luna octombrie, noiembrie, decembrie, până în ziua de astăzi adresările noastre au fost. Chiar așa de greu de găsit soluții? Au bani pentru fiecare ramură, dar pentru feroviari, de zece ani, nu au. Mă scuzați, e timpul”, a spus președintele federației Sindicale a Feroviarilor din Moldova.

În ziua protestelor, autoritățile au promis, din nou, că angajații feroviari își vor primi banii.

„Noi săptămânile trecute am discutat, am lucrat cu Căile Ferate, am pregătit un plan de redresare, ceea ce privește activitatea Căilor Ferate cu scopul de a păstra pe linia de plutire inițial și după asta de a crește veniturile ca să asigurăm plata salariilor și să asigurăm activitatea operațională a Căilor Ferate”, a spus secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță.

În prezent, la Calea Ferată a Moldovei lucrează cinci mii de oameni. Acum zece ani, numărul angajaților era aproape dublu.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu