NOUTĂȚI

Membrul CSP Andrei Cebotari reclamă că fratele unui candidat la funcția de procuror a fost condamnat pentru punerera în circulație a banilor falși

Compus de Redacția STAR

Un absolvent al Institutului Național al Justiției, a căror frați ar fi fost implicați în infracțiuni grave atât în Moldova, România, cât și Rusia, încearcă deja a treia oară să devină procuror. Membrul Consiliului Superior al Procurorilor, Andrei Cebotari, a atras atenția colegilor săi din CSP despre trecutul infracțional al membrilor familiei candidatului Cristian Prepeliță și a declarat că acesta nu poate fi numit în funcția de procuror, pentru că aceasta ar crea riscuri pentru pentru securitatea națională. Potrivit lui Cebotari unul dintre frații Prepeliță a fost condamnat în țara noastră pentru punerea în circulație a banilor falși. La rândul său, Cristian Prepeliță se apără și spune că familia sa are un conflict cu familia lui Cebotari, motiv pentru care a cerut recuzarea acestuia de la examinarea candidaturii sale.

,,Actualmente locuiesc în satul Costuleni, raionul Ungheni, domnul Cebotari este căsătorit cu vecina mea, părinții căruia sunt cumetri cu părinții mei și se află într-o relație de conflict care pe alocuri a escaladat și cu diverse sesizări în fața organelor de drept. Consider că imparțialitatea domnului Cebotari în examinarea candidaturii mele lasă loc de îndoieli”, a declarat Cristian Prepeliță, candidat la funcția de procuror.

La rândul său, Andrei Cebotari a declarat în cadrul ședinței CSP că accederea în profesia de procuror a candidatului Cristian Prepeliță ar putea afecta statutul și prestigiul profesiei de procuror, precum și a ar putea crea anumite riscuri și vulnerabilități în adresa securității naționale. Membrul CSP susține că frații candidatului la funcția de procuror ar avea mari probleme cu legea, iar la domiciliul părinților fraților Prepeliță ar fi avut loc percheziții.

,,Frații acestuia: Vitalie și Vasile Prepeliță au fost implicați în diverse acțiuni criminale cu caracter transfrontalier. Astfel, Vitalie Prepeliță ar fi fost implicat în acțiuni de sustragere a mijloacelor financiare din bancomatele de pe teritoriul Federației Ruse, fiind documentat operativ de organele de drept din statul respectiv, însă la momentul realizării flagrantului delict acesta a reușit să fugă și să revină în Republica Moldova. De asemenea acesta a fost suspectat de complicitate în organizarea canalelor de transportare clandestină pe teritoriul României a produselor de tutungerie”.

Potrivit Andrei Cebotari, unul dintre frații lui Cristian Prepeliță ar fi fost chiar condamnat în Moldova la șapte ani de pușcărie pentru fabricarea sau punerea în circulaţie a banilor falși, infracțiune comisă în proporții deosebit de mari și în cadrul unui grup criminal organizat. El ar fi fost încătușat în Spania după ce a fost anunțat în căutare internațională pentru că s-a eschivat de la răspunderea penală.

,,Căutatul Prepeliță Vasile la data de 18 septembrie 2020 a fost arestat pe teritoriul Regatului Spaniei în scopul extrădării în Republica Moldova”.

Ceilalți membri ai CSP au acceptat solicitarea privind recuzarea Andrei Cebotari și i-au acordat lui Cristian Prepeliță punctajul de 49,4 în cadrul procedurii de selecție, efectuat în locul Colegiului pentru Selecție și Evaluare, care încă nu este funcțional.

,,Directoriul hotărârii poate fi contestat la Curtea Supremă în zece zile de persoana interesată”, a declarat Dumitru Obadă, președinte al Consiliului Superior al procurorilor.

Decizia finală în privința lui Cristian Prepelița va fi luată tot de membrii Consiliului Superior al Procurorilor, care vor lua în calcul și nota de absovire oferită de Institutul Național al Justiției.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu