NOUTĂȚI

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au reușit să salveze patru degete complet amputate

Compus de Redacția STAR

Un bărbat din satul Cojușna care și-a tăiat degetele de la o mână cu drujba, a fost salvat de medicii de la Institutul de Medicină Urgentă. Pacientul a rămas cu mâna funcțională datorită faptului că echipa de intervenție a folosit tehnologii performante, inclusiv un microscop care oferă o vizibilitate detaliată a structurilor fine, precum nervii și vasele sangvine. Acum bărbatul se simte bine și își poate mișca toate degetele. Vă avertizăm că urmează detalii care v-ar putea afecta emoțional.

,,Până când e tot bine. Deja depinde de dvs cum o să vă comportați. Aveți grijă. Mâna o țineți așa mai sus”.

Vasile Raiu, în vârstă de 59 de ani, și-a secționat accidental toate degetele de la mâna stângă cu un fierăstrău în timp ce făcea lucrări în gospodărie. Bărbatul povestește că, în acel moment, un vecin a intervenit rapid și l-a transportat la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală, unde a fost supus imediat unei intervenții chirurgicale.

,,Eu nu știu cum s-a întâmplat asta de le-a pus la loc că iată sunt patru degete. Eu m-am speriat tare că mă gândeam, gata că dacă unul nu este nici celelalte nu vor fi. Mulțumesc lui Dumnezeu și medicilor că mi le-au pus la loc, mă gândeam că gata voi rămâne cu dizabilități”.

Medicii chirurgi afirmă că pacientul a suferit o amputație completă, iar intervenția s-a realizat sub microscop ceea ce a permis reconectarea vaselor sangvine, a nervilor și a tendoanelor, precum și refacerea osoasă.

,,Aceste degete erau aparte, erau amputate, nu era o conexiune între degete ca la degetul cinci și unu. S-a recurs la o replantare la aceste degete, degetul patru nu s-a replantat că vasele și nervii erau smulse la distanță la distanță, care este o contraindicație pentru replantare. Care s-a recurs la replantarea degetului doi și trei pentru funcționalitatea mâinii”, a spus chirurgul, Anatoliei Calistru.

,,Asta s-a făcut cu ajutorul microscopului care avem în spital microscoape de ultima generație care ne-a permis să coasem foarte mici vase 1-2 mm cu ațe foarte subțire la degetul unul și cinci fracturile sau fixat cu broșe și s-a făcut plastia tendoanelor care mișcă degetele sus, jos”, a spus chirurgul Maxim Melenciu.

Timpul de intervenție este crucial în cazurile de traumatism prin secționare, cum ar fi amputarea unui deget sau a unei părți a mâinii. Medicii chirurgi menționează că termenul de replantare este de obicei de maximum 6 ore.

,,Este foarte important cum pacienții transportă segmentul amputat, fie de tot sau parțial. Dacă vorbim de mână, degete, braț, antebraț este important ca segmentul retezat să fie amplasat într-o batistă, se pune într-un pachet de peliculă și într-o cadă sau cutiuță impermeabilă și utilizăm o treime gheață și două treimi apă. Niciodată segmentele amputate total să fie amplasate pe gheață că riscăm să avem modificări la nivelul vaselor dar de a vasculariza de a aduce înapoi sângele unde s-a întrerupt vascularizația dată”, a spus medicul Olesea Catărău.

Anual, la Institutul de Medicină Urgentă, în secția de microchirurgie, ajung aproximativ 1500 de pacienți, dintre care 10% cu amputații ale degetelor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu