O tumoare rară și extrem de agresivă, localizată la mandibulă, a fost extirpată cu succes de o echipă de medici de la Institutul de Medicină Urgentă. Intervenția a fost efectuată unei paciente în vârstă de 53 de ani. Afecțiunea, care nu a dat simptome în faza incipientă, a dus treptat la distrugerea completă a osului mandibular și pierderea a zece dinți. Pentru a-i reda pacientei șansa la o viață normală, chirurgii oro-maxilo-faciali au reconstruit mandibula folosind os prelevat de la nivelul bazinului. Operația a durat aproximativ 7 ore, iar costurile au fost acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină.
,, – Mâncați? – Da, chiar am luat ieri cina foarte bine. – Faceți mișcările așa. Acum așa, așa. Perfect. E bine”.
Acum un an Angela Rîbac din orașul Fălești a fost diagnosticată cu ameloblastom o formațiune tumorală la nivelul osului maxilar inferior. Pacienta a povestit pentru echipa one TV că boala a fost descoperită întâmplător la o consultație stomatologică.
,,S-a început niște dureri dentare, așa nu mă deranja doar la palpare și a început să se clatine dinții oleacă și eu am plecat pentru o învestigație să vedem la un control la stomatolog și așa s-a depistat că este ceva”.
Femeia a fost supusă la două intervenții chirurgicale, inițial pentru extirparea tumorii, iar ulterior pentru reconstrucția mandibulei. Pentru a reconstrui osul maxilar a fost prelevată o porțiune osoasă din creasta iliacă a pacientei. (loc_0207_tumoare mandibula 1)
,,Această porțiune osoasă se face în porțiuni mai mici, unde apoi a fost fixat cu șuruburi care mențin porțiunea de os, apoi cu os mărun se umpe în toate defectele, pentru a obține un volum suficient pentru viitoarea implantare”.
După operație, va urma o perioadă de recuperare, iar peste aproximativ cinci luni îi vor fi implantați dinții. (33)
,,După prima intervenție oleacă am vorbit mai greu iar timp de un an s-a restabilit și acuma și după această intervenție se simte că dicția s-a schimbat dar pe parcurs se va restabili”.
Dumitru Sîrbu, medic chirurg, afirmă că astfel de tumori pot duce la deformarea feței dacă nu se intervine la timp. (40, 39)
,,Este o tumoră care apare din senin, deoarece pacienții nu sesizează apariția tumorii, de cele mai dese ori apar asimptomatic, îndelungată cu afectare destul de masivă ocupând o parte importantă din maxilar. Creând diferite deformații monstrozități, iar unii rămân în interiorul mandibulei având o expansiune care cuprinde practic mandibula în întregime”.
Potrivit profesorului Nicolae Chele, peste 50 la sută dintre pacienți suferă de infecții inflamatorii severe, cauzate de adresabilitatea prea târzie la medicul stomatolog, iar incidența acestor cazuri este în creștere de la an la an. (20)
,,Noi aici în centru vedem în ce stare deplorabilă în cavitatea orală la o vârstă foarte tânără unde apar complicații foarte severe care din cauza proceselor inflamatorii avem și decese. Ar fi bine ca primele semne care apar la populație de procese inflamatorii să fie îndreptați la timp în centrul OMF pentru o asistență specializată”.
Secția este unică în Republica Moldova. În colaborare cu Catedra de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Universității de Medicină, aici sunt utilizate tehnologii digitale de ultimă generație, care le permit specialiștilor să intervină cu maximă precizie chiar și în cele mai grave situații.