Mașinile parcate neregulamentar vor fi evacuate și duse la parcarea specială doar dacă blochează drumuri sau provoacă pericole în trafic. După aproape cinci ani în care a funcționat acest mecanism, câțiva deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate au decis să-l modifice, astfel încât nu toți șoferii care încalcă regulile să fie nevoiți să plătească sute de lei pentru serviciile de evacuare a automobilelor.
Acum, condițiile în care polițiștii pot evacua mașinile parcate neregulamentar sunt oarecum vagi. De exemplu, un automobil parcat într-un loc interzis, care împiedică circulației rutiere poate fi ridicat. După întocmirea procesului verbal, proprietarul trebuie să achite amenda, dar și costurile pentru evacuare și păstrare la parcarea specială.
Prețul de evacuare al unei mașini este de 790 de lei, iar fiecare oră la parcarea specială costă 9 lei. Deputații propun modificarea regulamentului, astfel încât mașinile parcate neregulamentar să fie evacuate doar în anumite cazuri. De exemplu, atunci când blochează accesul altor vehicule, inclusiv a ambulanțelor, pompierilor și transportului public sau când împiedică deplasarea pietonilor cu dizabilități locomotorii. În cazul în care șoferii parchează neregulamentar, dar nu creează obstacole, se aleg doar cu amenzi.
,,Uneori, chiar blochează și atunci, nu ai ce face. De exemplu, zilele trecute, eu am stat o oră, pentru că un alt șofer a parcat în spatele meu. Nu știam unde să spun și cui să-i spun, unii mai lasă numerele de telefon, el nu a făcut-o. Când a venit, tot mie mi-a zis că am parcat neregulamentar, pe două locuri”.
,,Cred că ar fi bine, pentru că în oraș nu sunt locuri de parcare. Dacă nu creează impedimente, mașinile pot fi lăsate sau să fie sancționați, dar nu atât de dur. Merge mașina, filmează, fac procesele verbale, invită proprietarii, achită amenda și atât”.
,,Fiind șofer, sunt de acord, pentru că sunt momente în care nu găsesc un loc de parcare pe care să lași mașina pentru cinci minute, mergi până la farmacie și când te întorci, nu mai găsești mașina. Nu cred că nu este oproblemă, dacă nu încurcă”.
Autorii propunerilor de modificare a legislației invocă faptul că, în unele cazuri, șoferii sunt nevoiți să-și lasă mașinile în locuri interzise din cauza lipsei locurilor de parcare.
,,Nu dorim ridicarea automobilelor din orice loc. Orașul Chișinău nu are capacitatea să ofere șoferilor locuri de parcare. Vom permite ridicarea automobilelor doar în locurile unde blochează accesul altor autovehicule, inclusiv, când blochează accesul la ambulanțe, pompieri, transportului public, persoane cu mobilitate redusă, când sunt parcate pe treceri de pietoni sau când prezintă un risc eminent pentru interesul public”, a spus deputatul PAS,Petru Frunze.
De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Chișinău susțin că deputații s-au grăbit cu acest proiect de modificare a legislației.
,,Eu cred că este o inițiativă legislativă gândită la etapa dată prost, neconsultată cu administrațiile publice locale, cu orașele din Republica Moldova, este o inițiativă legislativă politică care pune accentul doar pentru municipiul Chișinău’‘, a spus consilierul primarului Capitalei, Vladimir Mitru.
Toate mașinile parcate neregulamentar sunt duse la o parcare specială, construită în apropiere de comuna Trușeni. Bugetul de stat nu beneficiază însă, direct, de niciun leu din ridicarea și transportarea automobilului în parcarea specială. Singurii bani care ajung la stat sunt cei din amenda aplicată șoferului pentru parcare ilegală.
Lasă un comentariu