Pompierii au stabilit cauza preliminară a incendiului care a mistuit mansarda blocului din Durlești și a lăsat zeci de familii pe drumuri. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de protejare în timpul executării unor lucrări cu foc deschis. Cercetările au fost preluate de Poliție și Centrul Național Anticorupție. Între timp, autoritățile elaborează un proiect de instalare a unui acoperiș temporar pentru blocul avariat. Sinistrații beneficiază de cazare provizorie și vouchere în valoare de 500 de lei pentru procurarea produselor de primă necesitate. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu a precizat circumstanțele în care a izbucnit incendiul și nici cine ar fi făcut lucrări fără a respecta regulile de bază.
,,Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a stabilit cea mai probabilă cauză de producere a incendiului. Este vorba despre încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la executarea cu focul deschis”, a spus Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Poliția va stabili toate circumstanțele. În paralel, anchete au fost deschise de Procuratura Generală și de Centrul Național Anticorupție.
,,Reieșind din concluziile formulate de specialiștii din cadrul IGSU, la 20 mai 2025 a fost pornită urmărirea penală în baza art.296 din Codul penal pe faptul încălcării cu rea voință a regulilor de protecție contra incendiilor. La fel, un proces penal înregistrat pe caz se află în gestiunea CNA”, a spus Violina Moraru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale.
Am încercat să aflăm și ce fapte anume investighează CNA, dar până la publicarea știrii, nu am primit un răspuns. Între timp, o parte dintre locatarii blocului au fost cazați în cămine studențești. Alții, au găsit singuri soluții. Familiile afectate vor primi și un ajutor financiar de câte zece mii de lei și vouchere.
,, Pentru 13 familii deja am oferit cazare în centrele, căminele pe care le gestionăm. Astăzi vor fi oferite acele vouchere, echivalentul la 500 de lei pentru fiecare persoană. Cetățenii pot merge la magazinele alimentare să beneficieze de produse de primă necesitate”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
De asupra blocului care a ars, urmează să fie instalat un acoperiș temporar.
,,În baza expertizei se elaborează proiectul, după care vom trece la partea din construcții, până la sfârșitul zilei de astăzi, am convingerea că voi primi toată documentația ca să cer prin intermediul CSE-ului resurse financiare anume pentru a construi acest acoperiș provizoriu să protejăm toată construcția”, a spus ministrul infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Ulterior, va fi efectuată expertiza etajului afectat de incendiu, iar în baza concluziilor, constructorii vor propune soluții suplimentare, a spus ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea.
Deocamdată nu se știe ce fel de lucrări se făceau la mansardă. Locatarii au declarat anterior pentru ONE TV că ar fi fost vorba despre lucrări de sudură. Peste 140 de pompieri și salvatori, cu 30 de autospeciale, au intervenit vineri, 16 mai, după ce mansarda unui bloc din Durlești a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a mistuit aproximativ 1.500 de metri pătrați, iar intervenția a durat aproape 12 ore. Autoritățile din Durlești susțin că mansarda, distrusă complet în incendiu, ar fi fost construită ilegal. Primăria Durlești afirmă că nu a eliberat acte permisive, iar dezvoltatorul a obținut autorizațiile printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
Lasă un comentariu