NOUTĂȚI

MAI refuză să ofere informații despre kilerul care l-a împușcat pe interlopul de etnie turcă la o terasă din Chișinău

Compus de Redacția STAR

La mai bine de o lună de la atacul armat din sectorul Rîșcani al Capitalei, oamenii legii refuză în continuare să ofere detalii despre identitatea kilerului care a împușcat interlopul de etnie turcă dat în căutare internațională pentru mai multe infracțiuni comise în Marea Britanie. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros dă asigurări că polițiștii întreprind toate măsurile privind căutarea asasinului, dar la această etapă nu poate face public mai multe informații.

,,-Sunt informații pe care noi nu le putem comunica la momentul actual. -Dar nu sunteți sigur că se află în țară? -Nu sunt informații care pot fi comunicate, nu insistați că nu o să vă răspundem la întrebările care pot să prejudicieze ancheta și mersul investigațiilor. Cetățenii trebuie să înțeleagă că sunt în siguranță și instituțiile statului își fac foarte bine treaba pentru a asigura și menține ordine și securitatea publică”.

În urma acestui caz, deputații din cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, dar și cei din Comisia juridică, numiri și imunități au cerut să fie inițiată o anchetă internă pentru evaluarea activității Inspectoratului General pentru Migrație, instituție care a gestionat dosarul cetățeanului turc, care ceruse azil politic în țara noastră, în timp ce fusese condamnat la 21 de ani de închisoare în Marea Britanie. Ministrul de Interne susține că investigația de la Inspectoratului General pentru Migrație va fi gata săptămâna viitoare.

,,Finalitatea anchetei va fi în data de 12 luna curentă și eventual o să venim cu informații suplimentare. Acum analizăm în continuare premizele care au adus la acele abateri legale care au avut loc.- Câte persoane au fost investigate? -Mai multe persoane. Sunt persoane cu funcții de execuție și sunt și persoane cu funcții de conducere”.

În luna iulie majoritatea parlamentară a votat în lectură finală mai multe modificări la Codul de Procedură Penală, printre care și racordarea termenelor prevăzute pentru emiterea unei decizii irevocabile privind cererile de azil, dar și în ceea ce ține de termenele de deținere în arest a persoanelor în vederea extrădării. Conform legislației procedura de extrădare va dura de la o lună până la trei luni și nu până la nouă luni cum era până acum.

Anterior, premierului Dorin Recean a declarat că în Republica Moldova se află în prezent 38 de cetățeni străini, anunțați în căutare internațională pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și infracțiuni cu violență, care utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu