Au investit mii de euro în apartamente, însă nu au reușit să-și primească locuințele. Mai mulți investitori din Capitală încearcă să-și caute dreptatea în instanță, după ce blocurile în care au investit au fost vândute la licitație. În urma vânzării aceștia se vor alege doar cu 45% din sumele investite.
Așa arată acum blocurile de pe strada Băcioii Noi din Chișinău, care ar fi trebuit să fie deja date în exploatare. Oamenii care au investit aici bani și speranța de a avea un acoperiș deasupra capului spun că lucrările au fost stopate în anul 2014. În prezent, un bloc este aproape finalizat, iar celelalte două au doar câteva etaje ridicate.
Alexandra Gorban a investit peste 30 de mii de euro într-un apartament cu două camere într-un bloc de pe strada Băcioii Noi. Femeia spune că lucrările au demarat în 2008 însă, între timp, au fost stopate și preluate ulterior de o altă companie de construcții, care nu a reușit să le finalizeze.
,,Multe judecăți au fost, dar pana la sfârșit nu a fost nici măcar un efect. Au dat la licitație construcția, iar după aceasta ni se dă un mic procent din acești bani, din 100% pentru apartament ni se dau 40%, practic nimic În loc să găsească o firmă de construcții ca să construim mai departe, ei au lăsat și au vândut și iată ne-au propus că ne dă iată din 31 mii de euro doar 7 mii de euro, nu suntem de acord’’.
,,Nu dorm nopțile. Am plătit 168 de mii de lei și până la urmă ce o să dăie el nouă? Ce a făcut el pentru așa ceva? N-au bani de făcut mai departe’’, a spus Maria Cotovoi, un alt investitor.
Acum 14 ani, Liubovi Zaiaț a investit 15 mii de euro într-un apartament cu o cameră, bani pe care i-a împrumutat de la bancă.
,,Dintre care acum ni se întoarce 45% – șapte mii de euro. Vă închipuiți în 2010 cum era valoarea banilor și cum acuma. Ce cu 7.000 de euro pot să mai cumpăr un apartament? Am investit bani în aer’’.
,,Administratorul cinci ani de zile tot a tărăgănat, nu a găsit nimic concret, el numai mima că face ceva, găsea niște oameni care nu se apucau de treabă, dar pur simplu să construiască o parte, în tot timpul, mai cerea bani, mai cerea’’, a spus Marian Gorban, un alt investitor.
Lichidatorul, Oleg Muntean susține că întreprinderea pe care o reprezintă nu a avut suficiente fonduri pentru a continua edificarea blocurilor, și obiectele au fost vândute la licitații.
,,Da, cu regret, nu a fost vândut în valoarea care ar permite nouă acum să acoperim toate investițiile, pe care oamenii au făcut. Deci asta e realitate, deci obiectul are valoarea lui’’.
Lichidatorul susține că nicio companie de construcții de pe piață nu a fost interesată să investească bani în dezvoltarea proiectului, acesta fiind motivul pentru care nu s-a reușit finalizarea lui.
,,Prima soluție ca oameni singuri să strângă, să colecteze bani și din banii oamenilor să pornim construcția, asta a eșuat, oamenii nu vor să achite’’.
Procesul de judecată continuă. Investitorii și lichidatorul se vor întâlni la următoarea ședință, care va avea loc în luna decembrie.
Lasă un comentariu