Peste 2000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultima săpămână, în creștere cu 60 la sută față de săptămâna precedentă. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, din numărul total de infectări, 416 sunt în rândul copiilor. Cel mai mic are doar 9 luni și este internat la spitalul raional Ungheni.
Vicedirectorul medical al instituției Elvira Stati a spus pentru ONE TV, că micuțul avea febră care nu ceda la antipiretice, iar virusul a fost depistat în urma unui test COVID. Responsabilul spune că numărul adresărilor la medic a crescut în ultima perioadă.
,,Mulți din ei au forme ușoare care nu sunt iligibli pentru internare și sunt redericționați la medicul de familie pentru tratament ambulator, iar pacienții care prezintă complicații începând cu formele medii trecând la severe sunt internați. La moment în instituția nostră avem 16 pacienți cu covid 19 dintre care 8 maturi și 8 copii, starea lor este de gravitate medie, în special sunt pacienți care infecția a fost complicată cu bronhopneumonie și pacienți care au boli concomitente”.
Și la Spitalul Raional Cahul sunt internați pacienți infectați cu noul coronavirus, însă situația nu este gravă, spune Lilia Postolachi, vicedirectorul instituției medicale.
,,Avem doi copii de 7 ani și doi maturi, avem. Care este starea lor? E absolut stabilă se gătesc pentru externare, doi mâine pleacă iar doi vineri sau sâmbătă”.
În nordul țării numărul bolnavilor de COVID crește de la o zi la alta. La Spitalul Clinic Bălți sunt internați 43 de pacienți, dintre care 4 se află în secția de terapie intensivă.
Un flux mare de pacienți este și în Capitală. Virginia Golovatîi, șefa Departamentului Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sfânta Treime” menționează că, în luna august, 16 persoane au fost diagnosticate cu Sars-Cov2, cu 10 pacienți mai mulți față de luna iulie.
În prezent, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate 44 de persoane, iar la Spitalul clinic municipal de ftiziopneumologie – 13 pacienți, dintre care trei sunt dependenți de oxigen, afirmă directorul Vasile Popa.
,,Vârsta lor, preponderent sunt persoane pensionare cu patologii asociate. Unul este cu patologie oncologică, dar nu sunt cu criterii de reanimare, saturația 94-95 conform protocolului”.
Șapte pacienți cu COVID sunt internați în stare gravă, în secția reanimare a Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății.
Medicii epidemiologi recomandă populației să păstreze distanța socială, să evite locurilor aglomerate, să respecte regulile de igienă a mâinilor și să poarte măști de protecție în spațiile publice.
În Republica Moldova, în perioadă 12 – 18 august au fost înregistrate 3 cazuri de deces provocate de noul coronavirus.
Lasă un comentariu