NOUTĂȚI

Lupușor: Uniunea Europeană este cel mai important partener economic al Republicii Moldova, care acoperă 2/3 din exporturi

Compus de Redacția STAR

Uniunea Europeană este cel mai important partener economic al Republicii Moldova, acoperind 2/3 din exporturi și fiind principala sursă de investiții străine. Declarația a fost făcută pentru OneTV de expertul economic Adrian Lupușor, directorul executiv al centrului analitic independent de la Chișinău, „Expert-Grup”. În cadrul interviului oferit în contextul campaniei de informare „Europa de lângă noi”, lansată de ONE TV și STAR TV, Adrian Lupușor a mai subliniat că acordul de asociere semnat în 2014 a deschis calea pentru creșterea exporturilor și modernizarea economiei naționale.

,,Dacă analizăm stocul de investiții prezente acum în Republica Moldova, vedem că 90 % din investiții provin din Uniunea Europeană și nu în ultimul rândul Uniunea Europeană este și principalul partener de dezvoltare al țării. Deci dacă deci numai în anul trecut 2023 volumul total al asistenței financiară a Uniunii Europene a fost de circa 600 de milioane de euro. Dintre care o bună parte a fost folosit chiar pentru a plăti facturile noastre și mai ales, a moldovenilor vulnerabili iarnă când au crescut tarifele la energie și la căldură. Pe lângă aceasta avem și proiecte infrastructurale drumuri, modernizarea școlilor și grădinițelor, în domeniul energetic, proiecte de anvergură care o avem sunt învățate de parteneri din UE.”

Recenta încheiere a screening-ului bilateral privind achizițiile publice reprezintă un pas spre reducerea corupției și creșterea eficienței utilizării fondurilor publice, conform regulilor europene, susține Adrian Lupușor.

,,- Achizițiile publice, dacă sunt organizate pe formă regulilor europene, adică în mod transparent și în bază principiului public. Aceasta este, de fapt, baza și reducerii aranjamentelor de corupție, de exemplu, acolo unde este cazul, și asigură o eficiență mai bună a cheltuirii banilor publici în toate domeniile. În primul rând, vorbim, evident, de proiecte de infrastructură. UE vine cu acele principii, reguli de transparență și de competitivitate care trebuie să fie luate în considerație în organizarea achizițiilor publice, pe care Republica Moldova va trebui să le implementeze. Acesta va aduce, în o parte, la reducerea corupției și, în o altă parte, la creșterea, cum am spus, a eficienței banilor publici’’.

Adrian Lupușor a atras atenția că Republica Moldova are nevoie de reforme pentru a alinia economia națională la standardele UE, precum în domeniul proprietății publice, întreprinderilor mici și mijlocii, muncii informale sau pieței de capital. Pentru toate acestea UE vine însă cu suport tehnic și financiar.

„ Noi trebuie să reformăm domeniul proprietății publice. Avem companii de stat care, pe de-o parte, concurează cu companii private și aceasta nu este un lucru bun. Statul trebuie să încurajeze, să susțină sectorul privat și nu să concureze cu sectorul privat. Dezvoltarea pieții de capital, la fel, este un domeniu unde noi avem un potențial vast, încă nu este explorat, noi trebuie să dezvoltăm piața de capital, trebuie să aducem mai multe companii care se emită în instrumente financiare, obligațiuni corporative, se facă listare la bursă. Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. În toate țările Unii Europene, sectorul IMM este baza creșterii economice, baza asigurării competitivității economice. Și noi, pe de-o parte, avem un sector al întreprinderilor mici și mijlocii destul de larg, deci 98% din interpretările sunt IMM, dar acestea reprezintă o pondere destul de mică în total vânzări, în total exporturi a Republicii Moldova și la acest capitol noi trebuie să investim. Vorbim de foarte multe domenii, unde Uniunea Europeană implementează și proiecte de asistență tehnică, dar și vine cu suport financiar pentru a redresa cele probleme structurale cu care nu ne confruntăm.”

Integrarea treptată în UE va permite companiilor să se adapteze la standardele exigente europene și să acceseze noi oportunități pe piața comunitară, subliniază Lupușor.

 „Noi putem vedea, iarăși, experiența noastră de 10 ani de liberalizare a comerțului în bază acordului de asociere cu Uniunii Europene, care a arătat în mod clar că principalele beneficiari ai liberalizării au fost sectorul agroalimentar. De ce? Pentru că până la liberalizare existau mai multe barierele comerciale care făceau pe de o parte materia primă pe care o importam din UE mai scumpă, pe de altă parte exportul pe piața UE se confrunta companiile comerciale care erodau din competitivitatea noastră pe piața comunitară. Eliminarea acelor bariere, graduală, a fost eliminarea graduală, timp de 10 ani, a dus la un acces mai deschis pentru companiile noastre din domeniul agroalimentar pe piața Uniunii Europene’’.

Expertul a punctat că Republica Moldova s-ar putea confrunta cu probleme similare celor întâmpinate de România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene de preaderare, însă din această experiență ne putem învăța lecția.

 „Va trebui să investim în guvernanță, va trebui să îmbunătățim procesele prin care sunt selectați beneficiari programelor de finanțare a Uniunii Europene. Va trebui să asigurăm transparența gestionării fondurilor europene. Deseori anumiți actori, inclusiv actori politici, doresc să politizeze unele instituții publice care o oferă finanțare, să deservească anumite interese. Asta este. Noi nu trebuie să ne ascundem de probleme care sunt în Republica Moldova, dar, repet, cheia succesului este calitatea guvernanței. Aceasta înseamnă transparență, aceasta înseamnă depolitizarea procesului de alocare a finanțărilor pentru întreprinderi, pentru fermieri, pentru toți cei care vor dori să acceseze fondurile europene”.

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu