Iunie a doborât toate recordurile și a devenit cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în Europa de Est. Este al treilea an la rând în care limitele climatice sunt depășite, iar specialiștii trag un nou semnal de alarmă: Europa se încălzește de câteva ori mai rapid decât restul planetei. În mai multe țări, temperaturile au trecut pragul de 40 de grade Celsius, iar în Peninsula Iberică s-au atins cote extreme: 46 de grade în Spania și chiar 48 în Portugalia. Incendiile de vegetație dau bătăi de cap pompierilor, în timp ce canicula a paralizat activitatea de zi cu zi a oamenilor. Autoritățile au fost nevoite să emită avertismente pentru sănătate, să suspende lecțiile în școli și să limiteze munca în aer liber.
Potrivit datelor publicate recent de monitorul UE pentru climă „Copernicus”, temperatura medie în luna iunie în Europa de Vest a fost de 20,49 grade Celsius, ceea ce este cu 2,81 grade peste medie. Astfel cea mai fierbinte lună iunie de până acum a fost în 2024, iar a doua cea mai fierbinte – în 2023. La nivel mondial, luna iunie a fost a treia cea mai caldă înregistrată vreodată.
Una dintre cele mai preferate destinații turistice din Grecia, Acropola din Atena, a fost marți pustie. Din cauza temperaturilor care au atins cote de 41 de grade Celsius, autoritățile au interzis accesul. Cu doar câteva zile mai devreme Acropola era vizitată zilnic de peste 20 de mii de turiști.
„Este foarte înăbușitor și e o briză plăcută aici, în vârful Acropolei, dar jos, în oraș, e destul de cald. Totuși, sincer să fiu, mă bucur de experiență.”
„Cred că este dificil pentru turiști. Le-am spus să aibă cu ei apă. Astăzi suntem foarte norocoși, deoarece am găsit un loc umbrit”, a spus ghidul turistic, Georgina Gaidanou.
Din cauza temperaturilor periculoase a fost închis și Turnul Eiffel din Paris. În același timp, periferia Marsiliei, cel de-al doilea oraș după populație din Franța, se confruntă cu incendii de vegetație severe. Flăcările au mistuit rapid peste 1 700 de hectare de teren, iar aeroportul orașului a fost închis. Peste 100 de persoane au fost rănite, iar cel puțin 10 locuințe au fost făcute scrum.
În aceste condiții, în Regatul Unit, se desfășoară prestigiosul turneu internațional de tenis de la Wimbledon. Sportivii au fost nevoiți să performeze pe fondul celor mai ridicate temperaturi din istoria de aproape 150 de ani a competiției.
Temperaturile anormale sunt o consecință a schimbărilor climatice la nivel global, spun oamenii de știință. Astfel, vara în orașe precum Atena, Tirana sau Lisabona a ajuns să dureze, practic, cinci luni.
„Observăm că temperaturile pe care le așteptăm la mijlocul lui august sun înregistrate în iunie”, a spus reprezentantul Centrului de Cercetare al Climatologiei din Atena, Christos Spyrou.
„De acum încolo aceasta va fi o normalitate, deoarece temperaturile din cauza încălzirii globale sunt evidente”, a spus reprezentantul Consiliului Superior de Cercetare din Spania, Justino Martinez.
Potrivit analizei experților britanici de la King’s College de la Școala de Medicină Tropicală din Londra, valul de căldură extremă în Europa din acest sezon, ar fi putut provoca moartea prematură a aproximativ 2 300 de persoane.