Locuitorii comunei Trușeni au fost nevoiți să facă ture și să păzească intrarea unei gropi de gunoi de lângă satul lor. Deși poligonul ar fi trebuit să fie destinat doar deșeurilor din construcții, acolo au fost aruncate pungi de plastic, cauciucuri, hârtie și alte resturi menajere. Oamenii s-au mobilizat după ce au observat că deșeurile mocnesc de luni de zile și exista riscul unor incendii de amploare. Unii spun că toate ilegalitățile au avut loc sub ochii Primăriei Chișinău, care gestionează terenul. Autoritățile municipale resping acuzațiile.
Groapa de gunoi se află la periferia oraşului Chişinău, pe malul râului Bâc. Cândva, aici a fost o carieră de piatră și urma să fie adus pământ pentru a acoperi groapa, însă din câte am observat aici sunt aduse deșeuri de diferite tipuri precum, plastic, sticlă sau cauciuc.
Mai mulți locuitori au organizat patrule și au blocat accesul camioanelor încărcate cu gunoi. După asta, densitatea fumului a scăzut.
,,Noi ne-am adunat mai mulți locuitori și am închis, blocat intrarea și feicare mașină le arătăm să se ducă înapoi. Ei ne întreabă unde să mergem în altă parte. Noi nu suntem persoane care să vă spunem unde se mergeți”, a spus Dumitru Chiriac.
,,Noi în perioada verii trecute sunam de câteva ori la pompieri să intervină, să facă ceva, să stingă focul. Pompierii ne spuneau că nu pot, nu pot să intervină că focul se produce undeva la adâncime. Primăria nu doar a ocupat și a schimbat destinația abuzivă a acestui teren, dar pur și simplu a scăpat totul de sub control. Aici se produce orice doriți”, a spus Viorel Gîrbu.
În urma acestei situații, a avut loc o ședință la Ministerul Mediului, unde într-un final s-a decis ca poligonul să fie închis.
,,S-a luat decizia ca această gunoiște să fie sistată activitatea imediat, chiar dacă această prescripție a venit acum încă doi ani de zile de la Inspectoratul de Protecție a Mediului. Și acolo să nu mai fie depozitat nimic altceva decât argilă pentru a stopa pentru moment arderea care are loc de peste 3 luni de zile și emană un miros practic insuportabil”, a spus primarul comunei Trușeni, Viorica Beregoi.
Terenul pe care sunt depozitate deșeurile se află sub gestionarea Primăriei Chișinău, care susține că știe despre această problemă, dar menționează că subiectul a fost politizat. Autoritățile municipale spun că au instalat unu panou informativ ce indică faptul că depozitul este destinat exclusiv deșeurilor din construcții și demolări. Primăria și-a asumat obligația de a identifica, în cel mai scurt timp, terenuri alternative pentru gestionarea deșeurilor.
Lasă un comentariu