Oamenii din Moldova au început să citească mai mult în limba română comparativ cu anii precedenți, susține analistul economic Veaceslav Ioniță, care face trimitere la datele Biroului Național de Statistică. Potrivit lui Ioniță, dacă în urmă cu 10 ani, majoritatea ziarelor și revistelor erau în limba rusă, acum, multe sunt în limba română. Tendințele în favoarea limbii de stat pot fi urmărite și în rândul iubitorilor de carte – cele mai multe cărți importate în țară provin din România – 34,9%, iar din cele peste două mii de cărți traduse – aproape 73% au fost traduse în limba română.
,,După 33 ani de când am declarat limba româna ca limba care trebuie să vorbim cu mândrie, după ce am trecut o perioadă destul de puternică de denaționalizare în perioadă sovietică, la 33 de ani de independență pot să spun că la capitolul reviste noi deja vorbim românește. La capitolul ziare noi aproape vorbim românește și la capitolul cărți noi citim românește”.
Ioniță a adăugat că, deși numărul revistelor și ziarelor cumpărate și editate a scăzut, a crescut ponderea celor care citesc în limba română. Expertul a explicat acest lucru prin faptul că oamenii au început să prefere media online.
I-am întrebat pe câțiva trecători în ce limbă preferă să citească, iar mulți au spus că citesc în limba română.
,,-Copii citim în rusa și în română. -Știți și una și alta? -Noi sântem o familie de-biling. Mama vorbește cu copii în rusă și tatăl vorbește cu copii în română”.
,,Avem suficient literatră în limba rusă în librării, foarte multă și e bine că există edituri care aduc titluri și cărți în general în limba română, traduse și de autori străini, n-am avut acces mult timp”.
,,Majoritatea în româna. Pentru copii deja punem accente de pe mai multe limbi – engleză, franceză, rusă. Dar pentru mine, eu personal prefer cărțile mai mult în limba română”.
,,Preponderent în limba româna. Acuma dacă am nevoie și în engleză încerc. Bine partea științifică așa destul de mult și în engleză, dar nu-s neapărat cărți, mai mult articole”.
Ioniță a remarcat că, de-a lungul anilor, moldovenii au cumpărat și au citit mult mai multe cărți, dar totuși acest număr nu atinge media europeană.
Lasă un comentariu