Locuitorii Chișinăului consideră că Republica Moldova ar trebui să sprijine regiunea transnistreană în depășirea crizei energetice. Majoritatea susțin inițiativa Uniunii Europene de a acorda un grant de 30 de milioane de euro pentru achiziționarea de resurse energetice destinate malului stâng al Nistrului. Totuși, unii chișinăuieni au anumite rezerve față de modul în care autoritățile separatiste de la Tiraspol îl vor accepta.
,,Consider că este o soluție de compromis bună. Moldova le oferă sprijin pentru aprovizionarea cu gaze, iar în același timp, noi obținem condiții mai avantajoase la electricitate.”
,,Poate ați auzit că vor să ofere gaz gratuit… – Așa ceva nu există! Pe cine ascultați voi? Doar în capcana pentru șoareci găsești ceva gratuit. – A fost făcută o propunere, UE a alocat un grant… – Un grant de doar 5 milioane. – De 30, 30 de milioane. – Nu contează! – Va fi suficient doar pentru primele 10 zile… – Uitați-vă, vă rog, la consumul real de gaz al centralei de la Cuciurgan”.
Alții, însă, privesc inițiativa cu scepticism și sunt de părere că ajutorul nu trebuie acordat necondiționat.
,,Mecanismele deja-s propuse, pur și simplu trebuie de implementat. Eu am înțeles că Krasnoselski acolo nu-i place că-i așa, că nu-i așa, când oamenii îngheață aici n-ai ce discuta și trebuie de creat condiții ca oamenii să se simte bine, să nu îngheță”.
,,UE ne oferă 30 de milioane de euro pentru ca noi să cumpărăm gaz pentru regiunea transnistreană. Întrebarea este ce vrea, de fapt, regiunea transnistreană. Și pornind de aici, putem înțelege ce vor și ei. Una e ce vreau eu, dar alta e ce își doresc ei”.
,,Uniunea Europeană alocă 30 de milioane de euro pentru ca noi să le furnizăm gaz între 1 și 10 februarie. Poate, astfel, și noi vom avea energie electrică mai ieftină. Credeți că este o măsură de sprijin corectă? -Care este părerea dumneavoastră? -În timp de criză, orice măsură este bună. Părerea mea personală rămâne părere personală, dar orice ajutor este binevenit.”
Tiraspolul a salutat inițial pachetul de sprijin oferit de Uniunea Europeană, iar ulterior a condiționat acceptarea acestuia. Biroul de reintegrare a transmis că autoritățile de la Chișinăul vor să se asigure că gazul care va fi cumpărat în cadrul suportului oferit de Uniunea Europeană va acoperi în primul rând necesitățile consumatorilor casnici, a spitalelor, școlilor și altor centre sociale din regiune.
Lasă un comentariu