NOUTĂȚI

Localitățile din nordul și centrul Republicii Moldova cele mai afectate de furtună. Au intervenit sute de salvatori, carabinieri, pompieri și medici

Compus de Redacția STAR

Furtuna de marți seara a făcut ravagii în mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu precădere, în centrul și nordul țării, unde au intervenit sute de salvatori, polițiști și carabinieri pentru a debloca drumuri sau mașini peste care au căzut copaci, crengi sau fire electrice, iar numărul solicitărilor la Serviciul 112 s-a dublat în comparație cu o zi obișnuită. Situația este dezastruoase și în Chișinău, dar și în suburbiile capitalei, unde au fost doborâți zeci de copaci și au fost afectate mașini, acoperișuri, drumuri, mobilier urban, dar și instituții sociale sau educaționale. Prin urmare, Comisia Situației Excepționale Chișinău a declarat ,,situație de forță majoră”, iar suma prejudiciilor nu a fost estimată deocamdată.

Imagini dezolante au putut fi văzute în diferite zone ale Chișinăului, preponderent în sectoarele Buiucani și Centru.

Potrivit edilului Ion Ceban, responsabilii instituțiilor municipale s-au întrunit în ședință în prima parte a zilei de miercuri, aceasta fiind urmată de cea a Comisiei pentru Situații Excepționale Chișinău în cadrul căreia a fost declarată situația de forță majoră.

,,Se fac estimările și evaluările suplimentare ale gradului de prejudicii și se calculează pagubele pentru a fi alocate surse financiare, în urma intemperiei de ieri seară. În fiecare sector vor fi create echipe separate. Decizia a fost luată în cadrul Comisiei Situației Excepționale Chișinău”.

A menționat primarul pe pagina sa de Facebook, informând că ,,la lichidarea consecințelor intemperiei sunt implicați toți angajații întreprinderilor municipale specializate și Preturilor”.

Lucrările vor continua și pe parcursul zilei de joi, miercuri fiind realizate în proporție de 60 la sută, anunță responsabilii municipalității.

,,Începând cu ora zece seara colegii au intervenit în primul rând pe partea carosabilă pentru a elibera drumul de acces ca dimineața la prima oră ca transportul public să poată circula fără dificultăți ca cetățenii să se poată deplasa la serviciu în timpul stabilit. După care colegii au intervenit pe trotuare pentru a asigura accesul cetățenilor și pe parcursul zilei suntem în plină desfășurare a lucrărilor în curțile de blocuri”, a spus Irina Dudnic, viceprimarul municipiului Chișinău

Alături de angajații întreprinderilor municipale au intervenit și salvatorii, polițiștii și carabinierii, care au lucrat în regim sporit, după ce 66 de arbori au fost doborâți de intemperie pe trasee, în curți sau peste mașini.

,,Intervenții similare pentru deblocarea copacilor căzuți pe trasee în Ialoveni, RUseștii Noi și Budești, Criuleni, Măgdăcești, Ratuș și Zaicana, dar și la Rezina, Slobozia-Horodiște”, a spus Liliana Pușcașu, ofițerul de presă a IGSU.

În total la fața locului au fost antrenați 220 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne cu 78 unități de tehnică.

,,Inițial ieri seara a fost convocată o comisie la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și toate forțele au reacționat adecvat situației care a avut loc”, a declarat Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne.

La datorie au fost și angajații Administrației de Stat a Drumurilor, care au curățat carosabilul plin de apă, nămol și pietriș. Totodată, au strâns crengile și copacii doborâți pe acostament sau partea carosabilă. Intervenții de acest gen au avut loc pe cel puțin 40 de drumuri din raioane, precum Orhei, Telenești, Dubăsari, Criuleni, Glodeni, Șoldănești, Sîngerei, Taraclia, Soroca, Florești, Strășeni, Călărași, Leova și Ialoveni.

Au avut mai mult de lucru și angajații Serviciului 112.

„În intervalul de timp, orele 22:00- 01:00 s-au înregistrat peste 2100 de solicitări, ceea ce a depășit numărul obișnuit sau fluxul obișnuit de apeluri care de obicei este în timp de trei ore”, a declarat Ana Carpovici, ofițerul depresă a serviciului 112.

Conform datelor colectate de subdiviziunile MAI, în urma condițiilor meteo nefavorabile au rămas deconectate parțial de la energia electrică 130 de localități din nouă raioane, în seara zilei de marți, iar pe parcursul zilei de miercuri, angajații furnizorilor de energie electrică au lucrat pentru a remedia situația, acestea fiind reconectate treptat la energie. De asemenea, furtuna a cauzat pagube în domeniul agriculturii.

„La etapa actuală la nivel de primării, raioane Comisiile situațiilor excepționale, împreună cu primarii cu agricultorii se analizează. Săptămâna viitoare avem preconizat o întâlnire cu direcțiile agricole să raporteze să facă un concetralizator pe tot”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În debutul ședinței Guvernului, premierul Dorin Recean a mulțumit angajaților instituțiilor care au intervenit, subliinind că structurile trebuie să ,,întărească capacitatea de a reacționa și de a preveni astfel de situații”.

,,Acum avem tot mai multe și mai multe fenomene extreme, corespunzător trebuie să ne pregătim pentru ca astfel de lucruri să se întâmple cu frecvență mai înaltă și noi să ne pregătim pentru acest lucru, dar să pregătim și administrația publică locală, ca să intervină prompt în astfel de situații”, a declarat Dorin Recean, premierul Republicii Moldova.

Vremea va fi instabilă și-n timpul zilei de joi, spun meteorologii.

,,Ne așteptăm iarăși la averse cu descărcări electrice, mâine s-ar putea să avem chiar și grindină. Iau loc nașteri cicloane care au traiectorii pe continentul european. Faptul că suntem asociați cu fronturile atmosferice acestor cicloane care ne aduce un aer mai răcoros pe fondul aerului mai cald care este deja instaurat la noi și din acest motiv are loc această instabilitate atmosferică”, susține Ghenadie Roșca, șeful Direcției Prognoze Meteorologice a SHS.

Prognozele meteorologilor arată că din data de 17 iunie canicula revine, iar termometrele vor indica cel puțin 33 de grade Celsius, potrivit prognozelor meteorologilor. În contextul vremii instabile, angajații Ministerului Afacerilor Interne recomandă oamenilor să evite deplasarea în preajma cablurilor electrice sau a arborilor. Iar în situații de risc să apeleze de urgență la Serviciul 112.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu