Livrarea de gaze naturale către regiunea transnistreană va fi unul dintre principalele subiecte abordate luni, 25 noiembrie, în cadrul întâlnirii dintre ministrul Energiei, Victor Parlicov, și reprezentanții Gazprom la Sankt Petersburg. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, consideră această discuție esențială, subliniind importanța identificării unor soluții pentru asigurarea aprovizionării cu gaze, în special pentru malul stâng al Nistrului, care depinde de această sursă. Cu toate acestea, unii experți în domeniul energetic califică vizita drept inoportună.
,,Noi trebuie să discutăm cu ei pentru că de la 1 ianuarie sau la 31 decembrie 2024 expiră contractul de tranzit a gazului pe teritoriul Ucrainei. Și avem malul stâng care noi trebuie să fim oameni de stat și să ne gândim la cetățenii noștri de pe malul stâng. Sunt familii, întreprinderi. Trebuie de mers de văzut la ce acord sau negocieri au ajuns partea ucraineană cu partea rusă. În cazul în care nu se ajunge la o înțelegere între Gazprom și Naftogaz, da noi avem alternative, avem și alte coridoare’’.
Deputații din opoziție susțin că la discuțiile din Federația Rusă ar trebui să participe și prim-ministrul Dorin Recean.
,,Să nu fie doar un simplu turism până în Sankt Petersburg și înapoi. Ne așteptăm ca să vină cu vești bune pentru țara noastră. Nu ne așteptăm să domine foarte mult, cel puțin că se merge este bine. Anterior se mergea într-o delegație mai serioasă trebuia să meargă și domnul Recean acolo pentru că este o ramură care vizează inclusiv Executivul’’, a spus Grigorie Novac, deputat BCS.
Unii experții în securitate energetică consideră că vizitat ministrul Parlicov la Sankt Petersburg nu se va solda cu rezultate, iar țara noastră are alternative de livrare a gazelor, dincolo de Gazprom.
,,Mi-e absolut nu mi clar sensul la deplasarea aceasta. După mine asta e o capcană întinsă de ruși. Asta e pierdere de timp și după mine îi mai grav, armata lui Putin bombardează Ucraina și noi ne ducem să negociem cu Miller cu Gazprom. Asta ar putea avea consecințe grave în relațiile noastre cu partenerii externi. Și în primul rând cu Ucraina’’, a spus Sergiu Tofilat.
,,Noi putem găsi gaz pentru Transnistria din altă parte, doar că pentru acest gaz trebuie de achitat și nu sunt sigur că cei din Transnistria sunt gata să achite acest gaz. Există și alternativa coridorului trans-balcanic, doar că până la 31 decembrie nu va fi claritate, deoarece această instabilitate duce la creșterea prețurilor la gaz care este deranjabil pentru Europa’’, a spus Alexandru Slusari, membru al Consiliului de Administrare al Energocom.
Autoritățile de la Kiev au anunțat anterior că nu intenționează să inițieze discuții cu Federația Rusă pentru prelungirea acordului de tranzit al gazelor naturale către Europa, care urmează să expire peste o lună.
Lasă un comentariu