Liderul separatist de la Tiraspol a folosit Aeroportul Internațional Chișinău pentru a ajunge la Moscova. Vadim Krasnoselski a intrat pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale fără a fi deranjat. Asta deși, în 2023, Parlamentul a înăsprit legea cu privire la separatism și a stabilit pedepse cu închisoarea pentru astfel de fapte. Prim-ministrul Dorin Recean le-a explicat jurnaliștilor de ce Vadim Krasnoselski a putut zbura din Chișinău pentru a ajunge, într-un final, la Moscova. De menționat că liderul separatist nu are cetățenie moldovenească și nici permis de ședere.
,,Desigur că noi putem întreprinde măsuri mult mai radicale în raport cu unii, dar asta nu ne ajută pe noi să rezolvăm problema fundamentală. Și problema fundamentală înseamnă să fie rezolvată atunci când trupele rusești vor fi retrase și țara va fi reintegrată. Guvernul face tot ce e necesar pentru a ne asigura că stânga Nistrului nu trăiește în beznă, că nu avem o criză umanitară. Eu întotdeauna zic că trebuie să cuplăm mândria națională la rațiunea și cumpătul rațional”.
În 2023, deputații au înăsprit legea, astfel încât cei găsiți vinovați de acțiuni de separatism să fie pedepsiți cu până la șase ani de închisoare. Instigarea la acțiuni de separatism se pedepsește la fel, cu până la șase ani de închisoare.
,, Adică legea cu privire la separatism nu se aplică în cazul liderului separatist care divizează țara? – Noi avem un cadru de reglementare a conflictului din stânga Nistrului și îl respectăm, dar cel mai important lucru, luăm deciziile care sunt necesare la această etapă, pentru ca să ne asigurăm ca genocidul care are loc, ca această criză umanitară care are loc din perspectiva secolului XXI, când cetățenii nu au câte nouă ore pe zi electricitate, nu au acces la apă potabilă, nu au acces la încălzire, noi avem datoria să facem ceea ce este necesar ca acești cetățeni să iasă din această criză”, a mai spus Recean.
Vadim Krasnoselski a devenit liderul regimului de la Tiraspol în 2016. Regiunea transnistreană este condusă de un regim separatist pro-rus din 1992. Tot de atunci, în regiunea transnistreană staționează ilegal trupele armate ale Federației Ruse, Armata a 14-a, care s-a implicat în războiul de pe Nistru. În 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat un proiect de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.
Lasă un comentariu