Liderii europeni s-au întrunit luni la Kiev pentru a comemora trei ani de la începutul războiului. Aceștia au anunțat un suport de 3,5 miliarde de euro pentru susținere Ucrainei și noi pachete de sancțiuni pentru Rusia. Aceștia au convenit să facă Ucraina suficient de puternică pentru a putea refuza un acord defavorabil cu SUA. Aniversarea are loc într-un context de mare incertitudine pentru Ucraina, după ce președintele american Donald Trump a sugerat că ar prefera să negocieze direct cu Rusia și a amenințat Europa să nu se mai bazeze pe Washington pentru propria apărare.
La trei ani de la începutul războiului, președintele Volodimir Zelenski a publicat pe rețelele de socializare un clip video și a scris că este mândru de „eroismul absolut” de care au dat dovadă ucrainenii, atât pe câmpul de luptă, cât și în viața de zi cu zi.
„Mulțumesc că timp de trei ani apărăm împreună țara noastră, oamenii noștri. Mulțumesc pentru fiecare luptă pe care Ucraina a câștigat-o. Mulțumesc pentru fiecare poziție pe care am apărat-o.”
Ulterior, liderul de la Kiev s-a întâlnit cu 13 șefi de stat și reprezentanți ai organizațiilor internaționale care s-au alăturat summitului. Alți peste 20 de lideri au participat online.
Printre liderii care au participat la summit se numără premierul canadian Justin Trudeau, ale cărui relații cu Donald Trump s-au deteriorat în ultima perioadă, având în vedere intenția șefului Casei Albe de a-i impune taxe usturătoare, dar și propunerea controversată de a deveni cel de-al 51-lea stat american.
,,Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a permite Ucrainei să obțină o pace justă și durabilă, o pace care nu poate fi atinsă fără ca ucrainenii să fie la masa negocierilor.”
Luni, Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează sectoare-cheie ale economiei, precum energia, comerțul, transportul, infrastructura și serviciile financiare. Nici Marea Britanie nu a rămas în urmă. La Kiev, premierul Keir Starmer a anunțat un pachet amplu de sancțiuni, menit să afecteze economia și capacitatea militară a Rusiei.
„Astăzi, Marea Britanie a anunțat cel mai amplu pachet de sancțiuni de la începutul războiului. Noile măsuri vizează „flota fantomă” a Rusiei, precum și companii din China și alte state, acuzate că furnizează componente militare Moscovei.”
„Europa este aici pentru a consolida Ucraina în acest moment critic”, a declarat la rândul său președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 3,5 miliarde EUR care va sosi deja în martie.
În regim online, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat de asemenea la summit-ul dedicat Ucrainei. În discursul său, Sandu a susținut măsurile care fortifică securitatea Ucrainei și care previn o agresiune pe viitor.
„Garanțiile de securitate sunt esențiale pentru ca istoria să nu se mai repete. Pentru ca Putin să nu mai poată înșela lumea. Pentru ca Rusia să nu mai aducă moarte altor națiuni. Asta nu vizează doar Ucraina, ne vizează pe noi toți. Și să fie clar: Putin nu se va opri la Ucraina.”
Președintele ucrainean a mulțumit liderilor pentru susținere și și-a exprimat speranța că, în anul 2025, războiul va lua sfârșit.
„Acest an ar putea fi cel al unei păci reale și durabile. Putin nu ne va oferi această pace și nu o va ceda în schimbul a ceva. Trebuie să o obținem prin forță, înțelepciune, unitate și cooperare.”
Nici-un oficial de rang înalt al SUA nu a participat la summit-ul de la Kiev.
Lasă un comentariu