Singura instituție cu predare în limba română din municipiul Comrat, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s-a extins prin inaugurarea unui nou bloc de studii. Clădirea a fost construită din banii oferiți din bugetul de stat și de Guvernul României. Noua extindere va permite instituției să găzduiască mai mulți elevi, în condițiile în care cererea pentru locuri s-a dublat în ultimii patru ani.
În prezent, 600 de elevi frecventează Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat, iar noul bloc de studii dispune de condiții moderne.
,,Suntem într-un liceu în care este în topul performanței în regiune, dar și din Republica Moldova. Un liceu care are 100 de procente de promovabilitate la BAC. Un liceu care are numeroase premiante la olimpiadele republicane, dar și concursurile extrașcolare. Noi vorbim de un liceu care este brandul performanței în sistemul educațional din Republica Moldova”, a spus Valentina Olaru, secretară de stat a Ministerului Educației și Cercetării.
Instituția joacă un rol important în promovarea limbii române și a valorilor naționale în regiune.
,,Noul spațiu cu toate dotările îi dă posibilitate acestui liceu să crească potențialul școlar de înmatriculare și noi dorim ca astfel de școli să apară cât mai mult pe teritoriul Autonomiei Găgăuze și municipiul Comrat. Astfel o să putem să cultivăm ceea ce înseamnă valori naționale”.
La evenimentul de lansare a fost prezentă și ministra Afacerilor Externe din România, Luminița Odobescu.
,,Este ceea ce face România. România investește în oameni, în educație, în proiecte, în infrastructură, în șosele, drumuri, în instituții de învățământ, în instituții de cultură în proiecte economice, toate acestea au obiectivul să sprijine cetățenii Republicii Moldova”.
Primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, susține că sprijinul oferit de Guvernul Republicii Moldova și cel al României a fost esențial pentru realizarea acestui proiect.
,,Mulțumim la toți cei care au ajutat: Guvernului României și poporului României, și Guvernului Republicii Moldova că fără banii pe care am primit nu am fi terminat construcția dată”.
Construcția noului bloc a costat peste 23 de milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 8,6 milioane de lei au fost alocate din bugetul de stat al Republicii Moldova în perioada 2020-2023, iar Guvernul României a contribuit cu un grant de 15 milioane de lei, acordat prin programul de asistență tehnică și financiară destinat instituțiilor de învățământ din Republica Moldova.
Lasă un comentariu