Șoc financiar în România după victoria în primul tur a izolaționistului eurosceptic George Simion. Leul românesc se devalorizează, iar dobânzile au atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului. Potrivit analiștilor, criza politică declanșată după primul tur riscă să producă un efect financiar devastator, așa cum dezvoltarea României depinde în mod crucial de fondurile europene. Banca Națională a României a intervenit de urgență pentru a stabiliza leul și a cheltuit doar în prima zi aproape 2 miliarde de euro. Economiștii susțin că astfel s-a creat în România cea mai gravă criză de după anii 90.
Moneda României s-a depreciat cu peste 2% și a depășit nivelul-cheie de 5 lei pentru un euro, după victoria din primul tur a lui George Simion, eveniment urmat de demisia premierului Marcel Ciolacu. În același timp, dobânda la care se împrumută statul a ajuns până aproape la 8%. Investitorii se tem de o criză politică în țară, din care motiv se grăbesc să scape de leii românești și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele, spun experții.
„Vedem că această perioada de incertitudine, pentru că asta este acum pe scena politică, de fapt, în România, aduce și volatilitate în piață. E o vorbă în lumea financiară, că banilor le place liniștea, adică investitorii vor predictibilitate”, a spus reprezentant al Bursei de Valori din București, Ștefn Musgociu.
Autoritățile române au investit în jur de două miliarde de euro pentru a menține cursul stabil al leului românesc. Presiunea de depreciere a leului a determinat Banca Națională a României să vândă valută, adică euro. Scopul este de a reduce astfel cantitatea de lei de pe piață.
„Au scăzut intrările de capital și au crescut ieșirile de capital. În consecință, Banca Națională încearcă să găsească un optim în condițiile în care trebuie atrasă lichiditatea din piață iar dobânzile vor crește”, a spus purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu.
O prăbușire a leului românesc ar însemna scumpirea produselor și serviciilor pentru români. Până în prezent, cursul valutar a fost ținut în frâu, deoarece România a beneficiat de intrări masive de fonduri europene și de miliardele de euro ale investitorilor străini. Cu o conducere eurosceptică, toate acestea ar putea fi înghețate, notează analiștii.
„România nu poate trăi în momentul de față fără credite externe și fără investiții străine. Dovada este deficitul pe care îl avem, dovada este incapacitatea de a ne împrumuta la dobânzi rezonabile. Deci, credibilitatea României pe piața externă s-a terminat, s-a dus. Asta înseamnă, în primul rând, o lipsă totală de predictibilitate. Nu știm ce ni se va întâmpla mâine, poimâine și așa mai departe. Nu avem nici siguranța locului de muncă, deoarece vor urma falimente și creșteri semnificative ale șomajului”, a spus analistul economic, Mircea Coșea.
Candidatul AUR, George Simion, și candidatul independent, Nicușor Dan, s-au clasat pe primele două locuri la alegerile prezidențiale din România, din 4 mai. Liderul AUR, cunoscut pentru discursul său suveranist și izolaționist, a obținut cele mai multe voturi.
Lasă un comentariu