NOUTĂȚI

Legea specială privind susținerea fermierilor afectați de secetă a fost votată în lectură finală

Compus de Redacția STAR

Parlamentul a aprobat vineri în lectură finală, cu votul a 75 de deputați, o lege specială care are drept scop susținerea fermierilor afectați de seceta din acest an. Documentul prevede mai multe măsuri printre care și instituirea unui moratoriu la achitarea datoriilor către creditori.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Vladimir Bolea prevederile acestei legi vor fi aplicate în cazul fermierilor care au contractat credite sau au acumulat restanțe pentru inputuri utilizate exclusiv în agricultură, iar contractele de credit au fost încheiate până la data intrării în vigoare a legii.

,, Acest proiect de lege vine să oprească în totalitate, astfel de activități din partea creditorilor. Îi permite agricultorului în timp de 6 luni cu toate documentele să aibă o discuție și un dialog cu creditorii săi. Să facă un plan viabil, sustenabil de închidere a datoriilor sale. Acest proiect de lege are această menire, oprirea executărilor, a penalităților’’.

Deputații din opoziție susțin că Legea este bună, dar întârziată, iar termenul de achitare a datoriilor trebuie extins.

,, Termenul de 6 luni cade undeva în luna martie 2025 un lucru care în opinia noastră nu este prea corectă față de agricultori, deoarece ei sunt în plină campanie de desfășurare a inputurilor deja pentru perioada 2025. Este solicitarea ca să fie nu 6 luni, dar 12 luni. Să fie un încercuit întreg a lanțului agricol’’.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu susține că acest proiect a fost aprobat la solicitarea fermierilor.

,, Din câte mi s-a explicat este formatul pe care ei l-au solicitat, pornind de la experiența pe care au văzut-o în România. Cum s-a procedat în cazul solicitărilor agricultorilor din România. Arta discuției este în a găsi un compromis. Ceva este acceptabil, ceva nu este acceptabil. Își poate permite statul până la un anumit moment își asumă. Și aici nu vorbim doar de stat, vorbim de sectorul privat, vorbim de bănci, vorbim de cei care furnizează inputuri. Noi trebuie să ținem cont de părerile tuturor’’.

Ministrul agriculturii a mai precizat în discursul său din plenul Parlamentului că din 13 septembrie, fermierii a căror recoltă de grâu și porumb a fost afectată de secetă și arșiță în acest an pot depune cererile de solicitare a ajutorului financiar în sumă de 100 de milioane de lei.

,, Săptămâna viitoare vom începe măsura de recepționare a dosarelor. Este măsura de repartizare a celor o sută de milioane de lei anul curent. Este a doua oară când dăm suport de secetă în 2024’’, a mai spus Bolea.

Datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare arată că plantațiile de porumb din sudul țării au fost afectate în acest an de secetă în proporție de 70 – 100 procente, iar cele de floarea-soarelui – în proporție de până la 80%.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu