Legea privind obținerea azilului va fi modificată în regim de urgență ca urmare a omorului săvârșit în plină zi la o terasă din Chișinău. Premierul Dorin Recean i-a convocat vineri în ședință pe ministra Justiției, ministrul Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției, responsabili ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Procuraturii Generale și ai Consiliului Superior al Magistraturii pentru a discuta subiectul.
„Am constatat că anumiți cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în căutare internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane. Azi în Republica Moldova avem 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus”, a declarant prim-ministrul Dorin Recean, subliniind că ,,instituțiile statului se vor asigura că cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt un pericol social, iar cetățenii noștri sunt în siguranță”.
Consiliului Superior al Magistraturii neagă faptul că magistrații au tergiversat examinarea cazului de extrădare a cetățeanului turc împușcat pe terasă. CSM susține că procesul a fost lent din cauza ,,unor incidente procesuale, cât și acțiunilor unor autorități implicate în examinarea cazului dat”. Totodată, reprezentanții CSM subliniază că: ,,Examinează posibilitatea propunerii unor modificări legislative pentru îmbunătățirea procedurilor de examinare a cauzelor în materie de azil, în comun cu alte instituții de stat. În vederea examinării cu celeritate a cauzelor de acest gen, Consiliul va veni cu recomandări către instanțele de judecată”.
Iar ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, susține că principalul suspect în cazul acestui omor la comandă se află încă în Republica Moldova, iar structurile de drept întreprind măsuri pentru încătușarea acestuia.
,,Din datele noastre se află încă pe teritoriul Republicii Moldova. În acest context au fost avertizați colegii de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, au fost expediate consemne, este un control sporit la toate punctele de trecere a frontierei, au fost întărite patrulele pe sectoarele verzi a frontierei”.
Doi indivizi sunt încătușați, fiind suspectați de complicitate la crimă, iar forțele de ordine au efectuat zeci de descinderi în hoteluri, case abandonate, centre comerciale, parcuri și au verificat peste 700 de persoane. Poliția dă susține că siguranța cetățenilor Republicii Moldova nu este în pericol.
Bărbatul împușcat în data de 10 iulie era căutat prin intermediul Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, unde fusese condamnat la 21 de ani de detenție pentru deținerea armelor de foc și muniții, trafic de droguri, dar și pentru conducerea unei organizații criminale.
Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile moldovenești au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care sunt încă examinate în instanța de judecată. În mai 2022, individul a fost reținut și a cerut să i se acorde azil în țara noastră, ceea ce a pus pe pauză examinarea cererilor de extrădare. Inspectoratul General pentru Migrație i-a respins cererea de acordare a azilului încă în octombrie 2022, însă interlopul a contestat decizia în instanța de judecată.
Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au examinat cauza mai bine de doi ani și abia pe 3 iulie, cu o săptămână înainte de asasinat, a decis menținerea deciziei de respingere a azilului. Și asta după ce procurorul general a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii despre tergiversarea examinării acestei cauze, însă CSM a considerat reclamația drept neîntemeiată.
Lasă un comentariu