Digurile și lacurile de acumulare din țară vor fi verificate de Ministerul Mediului, în urma inundațiilor recente cauzate de ploile abundente. Premierul Dorin Recean a făcut miercuri o solicitare în acest sens, în cadrul ședinței executivului.
,, Să facem o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare, cum aceste lacuri de acumulare sunt utilizate. Să vedem și structura dambelor și în general trebuie să revizuim pentru că foarte multe din aceste inundații s-au întâmplat din cauza că nu avem regulă în acest domeniu’’.
Ploile torențiale din weekend au făcut prăpăd în mai multe localități ale țării. Peste 5 mii 500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu 489 de unități de tehnică, au intervenit în ultimele zile în toată țara pentru a lichida consecințele inundațiilor severe, cauzate de ploile abundente. În urma intemperiilor, salvatorii au răspuns la 214 solicitări de pompare a apei din gospodării. Cele mai multe intervenții au avut loc în centrul țării, unde angajații IGSU au acționat în 145 de misiuni, iar în sudul republicii, salvatorii au avut 77 de misiuni. Potrivit Inspectoratului Național pentru Situații de Urgență, ploile abundente au inundat 42 de drumuri publice naționale.
Totodată, structurile de forță, împreună cu autoritățile publice locale și centrale, au efectuat lucrări de fortificare și reabilitare a barajelor și digurilor de protecție pe râul Nistru, în raionul Ștefan Vodă, în localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudor, precum și pe râul Prut, în localitățile Țiganca și Stoianovca, din raionul Cantemir.
Raionul Leova a fost unul dintre cele mai afectate. Digurile a două bazine de acumulare au cedat din cauza ploilor abundente. Unul dintre ele este în apropierea satului Covurlui, iar celălalt în satul Romanovca, unde șuvoaiele au deteriorat două poduri și au inundat mai multe localități. Potrivit președintelui raionului, Nicolae Popa, prejudiciul cauzat de ploile torențiale se ridică la câteva milioane de lei.
În prezent, Comisiile pentru Situații Excepționale locale evaluează pagubele și urmează să identifice banii necesari pentru a remedia consecințele intemperiilor, precizează purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
,, Comisia raională analizează și în funcție de resursele pe care le are decide care acțiuni urmează a fi acoperite din resursele raionale, iar celelalte care nu sunt în măsură să fie acoperite de autoritățile locale sunt transferate la Guvern ”.
Potrivit specialiștilor, cantitatea de apă care a căzut pe teritoriul țării a constituit o treime din norma pentru toată vara. Inundațiile s-au produs după cea mai fierbinte vară din Europa, înregistrată vreodată pe Pământ’’, a spus Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului.
Lasă un comentariu