NOUTĂȚI

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a fost organizat un atelier de încondeiere a ouălor

Compus de Redacția STAR

În spiritul tradiției Pascale, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a fost organizat un atelier de încondeiere a ouălor. 20 de meșteri populari, profesori de artă, studenți și vârstnici din centrele de plasament au participat la eveniment. Un oaspete special în acest an a fost un pictor din Ungaria.

„Este ornament maghiar din Transilvania. Eu îl fac fără o schiță anume, liber. Acesta este un semn feminin, înseamnă dragoste. Asta e altceva”, a spus participantul Alexandru.

Organizatoarea atelierulu, Snejana Crudu a explicat că tehnica folosită este una autentică, transmisă din generație în generație.

„Noi avem o tehnică aparte. Încondeiem cu un instrument numit chișiță. De la culorile cele mai deschise până la cele mai închise. Noi le punem la dispoziție materialele necesare, ei învață această tehnică. Și desigur ouăle sunt păstrate în cadrul muzeului și cele mai frumoase sunt expuse la expozițiile temporare pascale”.

Participanții s-au arătat curioși să învețe pas cu pas tehnica tradițională.

„E puțin greu. Acum noi aplicăm ceara pe desenul pe care l-am făcut cu creionul”.

„Într-o lume atât de digitală, e atât de plăcut să faci ceva cu mâna și să vezi rezultatul. Uite ce ai creat”.

„Este destul de migălos, dar foarte frumos și interesant”.

Fiecare simbol utilizat are o semnificație culturală și spirituală aparte, păstrând o conexiune strânsă cu moștenirea populară. Spre exemplu, pe acest ou este simbolul crucii – un semn al credinței și al sacrificiului, des întâlnit în tradiția pascală.

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi, pe 20 aprilie.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu