NOUTĂȚI

La Muzeul Literaturii Române din Chișinău a fost inaugurată expoziția „Scriitorii și Glebus Sainciuc”NUME:

Compus de Redacția STAR

Lucrările celebrului artist moldovean Glebus Sainciuc au prins viață. La Muzeul Național al Literaturii Române a fost inaugurată o expoziție interactivă cu tablourile animate semnate de artist. Vizitatorii au ocazia să redescopere atât lucrările celebre, cât și operele nepublicate. Mai mult, cu o simplă aplicarea a camerei telefonului asupra operelor de artă, prin intermediul unei aplicații, vizitatorii pot vedea cum desenele prind viață, iar scriitorii din portrete încep să vorbească. Expoziția va fi deschisă până în data de 19 octombrie.

Jurnaliștii de la ONE TV au reușit să o intervieveze pe Ludmila Sobețchi, care este imortalizată în unul dintre tablourile expoziției.

,,S-a întâmplat așa că ne-am intersectat, am discutat, am vorbit, Domnul Sainciuc era o fire foarte deschisă și comunica cu toată lumea, s-apropia de tineri, de bătrâni. Încerc să dau seamă la ce mă gândeam în momentul acela, dar Glebus Sainciuc știe, la ce mă gândeam. El era maestrul care prindea și gândul și emoția’’.

La expoziție a participat și pictorul Lică Sainciuc, fiul lui Glebus Sainciuc.

,,Glebus tare plăceau mutrii și oamenii. El era îndrăgostit de oameni și cât nu încercau să-l certe cu ei dar el tot rămânea prieteni cu toți. Dintr-asta să vede cred că’’.

Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, speră că expoziția va atrage cât mai mulți tineri.

,,Am așteptat cu emoții și cu mare interes acest eveniment pentru că orice lucru nou te înaripează și te îngrijorează totodată. Și invităm publicul la o expoziție de altfel, noi credem că în viitor vom avea săli care vor avea expoziții de acest gen’’.

Acest proiect face parte din programul „Muzeele Viitorului”, sprijinit de Ministerul Culturii și finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

,,Eu foarte mult mă bucur că prin proiectul muzeile viitorului noi am ajuns să integrăm acest frumos patrimoniu cultural pe care l-avem prin intermediu tehnologiilor informaționale, prin intermediul industriilor creative, dar și cel mai important prin intermediul oamenilor creativi’’, a spus Andrei Chistol, secretar de stat a Ministerului Culturii.

,,Noi în cadrul proiectului vrem s-aducem tehnologiile în muzeu pentru ca oamenii să fie mai aproape de muzee și să exploreze într-un al mod. Toată lumea era interesată de redescoperirea culturii și arte într-un alt mod pentru că așa atragem tinerii ca să descopere istoria sau literatura sau în cazul dat în spatele meu sânt poeții’’, a spus Doina Nistor, directoarea proiectului tehnologiile viitorului.

Glebus Sainciuc s-a născut la 19 iulie 1919 la Chişinău. Artistul s-a manifestat plenar ca portretist. Este apreciat și pentru impresionanta sa colecţie de măşti din papier maché de aproximativ 300 de unități. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu