Copiii cu diverse patologii infecțioase complicate, dar și afecțiuni neurologice care necesită monitorizarea funcțiilor vitale, vor fi spitalizați în condiții la standarde europene, la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. Secțiile Chirurgie Septică și Neurochirurgie au fost renovate integral și dotate cu mobilier nou. Banii au fost colectați cu ajutorul unei asociații caritabile din Marea Britanie, fondată de o moldoveancă.
Pentru renovarea secției chirurgie septică din cadrul IMC au fost investiți peste 5 milioane de lei. Suma a fost colectată cu ajutorul a 6000 de donatori, numele cărora sunt inscripționate pe acest perete.
Odată ce secția de chirurgie septică a fost reparată, au fost internați și primii pacienți. Părinții copiilor spun că au rămas uimiți de condițiile din interior.
,,Am rămas surprinsă, fiindcă am venit și cu soțul, el fiind cetățean străin, a rămas uimit că la el nu a văzut așa condiții, mai ales terenul de joacă pentru copii. A rămas uimit că o chirurgie septică au așa ceva”.
,,Aici sunt condiții mai bune ca în pneumologie, ca în reanimare”.
În Secția de Chirurgie Septică sunt internați pacienții cu afecțiuni grave precum osteomielite acute hematogene, peritonite, infecții purulente ale țesuturilor moi sau pneumonii distructive.
„S-a făcut un lucru enorm frumos, atât în favoarea pacienților, micilor copii care urmează tratamentul în secțiile reparate, cât și în favoarea personalului medical care, cred eu, cu mai entuziasm își va petrece timpul la serviciu”, a spus șeful secției, Ion Negru.
Administrația institutului afirmă că deși instituția era dotată cu echipamente moderne, condițiile din saloane și sălile de intervenții erau precare, secțiile nefiind reparate de mai bine de 40 de ani.
,,S-a organizat o renovare capitală a secțiilor din temelie până la acoperiș cu toate accesoriile cum ar fi electricitatea, apa, s-a aplicat și un sistem informațional intern, sistem anti incendiu. Plus aparate de aer condiționat, deci sunt aranjate”, a spus vicedirectorul medical, Igor Ambros.
Victoria Dunford, fondatoarea asociației caritabile care a finanțat o parte din lucrări, spune că în doar opt luni s-au colectat aproape 10 milioane de lei.
,,În 2022, când am venit aici cu echipament, am văzut cât de drastice sunt condițiile, fiindcă le putem spune că sunt strașnice la propriu. Am plâns mult și nu-mi puteam imagina prin ce trece un copil când îi cade teracota în cap. Am văzut că lumea este solidară, că putem găsi donatori și atunci am zis să nu ne oprim până ce nu facem mai departe”.
,,Când am ajuns pentru prima dată aici, am observat aceste coridoare, care nu arătau nici pe de departe cum arată în prezent. Transformarea este uimitoare. Este plăcut să te gândești că copii vor fi tratați în condiții bune. Noi am donat 40 de mii de dolari pentru acest proiect și cel mai probabil, vom mai lucra cu el în viitor”, a spus donatorul din SUA, Patrick Ford.
Asociația caritabilă MAD-Aid își propune să renoveze și secția de Ortopedie din cadrul Institutului Mamei și Copilului, aflată într-o stare deplorabilă, și îndeamnă oamenii să doneze câte un euro.
,,Îndemnăm în continuare oamenii cu suflet mare să nu rămână indiferenți față de spitalele din Moldova, mai ales de Institutul Mamei și Copilului, un spital de care depinde viitorul acestei țări, deoarece viitorul acestei țări sunt copiii și ei trebuie să fie sănătoși. O țară trebuie să aibă copii sănătoși”, a spus ambasadorul Organizației Caritabile, Mad-Aid, Gabriel Nebunu.
Anual, în fiecare dintre secțiile reabilitate sunt tratați aproximativ câte 1.000 de copii, cu vârste cuprinse între 3 luni și 18 ani.
Lasă un comentariu