La Bruxelles a demarat o nouă sesiune de screening bilateral – un pas important în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De această dată, discuțiile vizează Capitolul dedicat mass-mediei. Scopul este de a analiza conformitatea legislației naționale cu cea europeană. Daniela Morari, șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, a declarat pentru jurnalistul ONE TV la Bruxelles că negocierile de aliniere a legislației pentru primul grup de capitole, ar putea începe foarte curând. Se așteaptă doar decizia pozitivă a Consiliului Uniunii Europene.
Capitolul 10 care se discută în aceste zile la Bruxelles reglementează domenii precum tehnologiile informaționale, comunicațiile electronice și serviciile media. Armonizarea legislației pe acest segment ar oferi Republicii Moldova mai multe avantaje.
„Punerea în aplicare a politicilor din capitolul 10 va conduce la: -creșterea gradului de digitalizare a serviciilor publice; -eliminarea treptată a tarifelor de roaming; -îmbunătățirea serviciilor audiovizuale, publice și private; -sporirea nivelului de securitate cibernetică”, secretarul grupului de lucru pentru Capitolul10, Radu Ceban.
„Adoptarea legislației în acest domeniu ne va ajuta: -să dezvoltăm infrastructura digitală pentru ca mediul online să fie sigur și accesibil tuturor; -să extindem internetul de mare viteză prin implementarea ultimei generații de comunicații mobile; -să încurajăm pluralismul media și să combatem dezinformare”, a spus reprezentantul Capitolului 10, Valeria Lungu.
Între timp, ambasadoarea Moldovei la Bruxelles, Daniela Morari, a anunțat că screening-ul pentru primul cluster, Valori Fundamentale, a fost finalizat și evaluat deja de Comisia Europeană, iar raportul a fost transmis Consiliului Uniunii Europene. În prezent, se așteaptă doar avizul pozitiv al Consiliului pentru începerea
„Pentru Clusterul 1, tot timpul sunt trei condiții pentru a deschide negocierile de aderare, care sunt trei foi de parcurs: foaia de parcurs pentru stat de drept, foaia de parcurs privind funcționarea instituțiilor democratice și foaie de parcurs privind administrația publică. În acest context, așteptăm acum decizia Consiliului. Statele membre trebuie să ia decizia în unanimitate ca să permită, să ne dea undă verde, să avansăm la lansarea negocierile de aderare pentru clusterul 1.”
Până în prezent, Republica Moldova a finalizat screening-ul bilateral pentru trei din cele șase clustere: Valori Fundamentale, Piața Internă și Relații Externe. Autoritățile de la Chișinău estimează că întreg procesul de screening va fi încheiat până în luna octombrie.
Lasă un comentariu