Kremlinul a confirmat oficial că președintele sirian Bashar al-Assad și familia acestuia au primit azil în Federația Rusă. Liderul sirian a fugit în Rusia după 24 de ani de guvernare dictatorială, răsturnată duminică printr-o operațiune militară fulgerătoare a rebelilor sirieni din opoziție. Decizia de a-l găzdui pe președintele sirian, care a fost susținut în toți acești ani de Kremlin, a fost luată personal de președintele rus Vladimir Putin, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Pe agenda oficială, o întrunire cu el nu este planificată. Despre locația președintelui Assad nu am ce vă spune. Bineînțeles, o astfel de decizie nu poate fi luată fără șeful statului. Este decizia lui, însă nu pot adăuga nimic suplimentar la acest subiect.”
Prăbușirea guvernului lui Assad, un aliat cheie al Rusiei și Iranului în Orientul Mijlociu, pune capăt totodată războiului civil din Siria, care a durat 13 ani. Mii de refugiați sirieni, strămutați atât în interiorul țării, cât și în afara acestuia, din cauza conflictului, au fost observați întorcându-se acasă. De asemenea, mii de deținuți politici au fost eliberați de rebeli din închisori, iar oamenii au ieșit pe străzile orașelor pentru a sărbători căderea regimului.
,,Este un sentiment de bucurie după 13 ani de presiune și tragedie, de când ne-am născut. Regimul ne-a asuprit și ne-a rănit, dar acum suntem liberi.”
„Este un sentiment ciudat de bucurie. Să adormi și să te trezești descoperind că dictatorul care masacra și ucidea oamenii în numele democrației și libertății, acest criminal care a asuprit poporul timp de 50 de ani, a dispărut.”
Forțele rebele siriene au cucerit capitala Damasc în aproximativ o săptămână. Aceștia au luat duminică cu asalt palatul lui Bashar al-Assad, unde, în subteran, au descoperit un garaj cu peste 50 de mașini de lux, evaluate la milioane de euro.
Răsturnarea regimului dictatorial a fost salutată de numeroase țări occidentale. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că Rusia, sub conducerea lui Vladimir Putin și-a pierdut interesul de a-l susține pe Assad și că nu ar fi trebuit să o facă niciodată. La rândul său, președintele în exercițiu, Joe Biden, a subliniat că eliminarea regimului reprezintă o oportunitate istorică pentru poporul sirian.
„Acest regim a torturat și a ucis sute de mii de sirieni nevinovați. Căderea sa reprezintă un act fundamental de justiție. Este un moment de oportunitate istorică pentru poporul sirian, care a suferit atât de mult, să construiască un viitor mai bun pentru această țară mândră.”
Sfârșitul dictaturii lui Assad este o evoluție pozitivă de mult timp așteptată, a subliniat și noua șefă a diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas.
,,De asemenea, aceasta evidențiază slăbiciunea susținătorilor lui Assad, Rusia și Iranul. Prioritatea noastră este să asigurăm securitatea în regiune. Voi colabora cu toți partenerii constructivi, atât în Siria, cât și în regiune”, a declarat Kaja Kallas.
Bashar al-Assad a moștenit regimul dictatorial de la tatăl său, care a preluat în 1970 puterea după o lovitură de stat. Războiul civil din Siria, început în 2011, ca urmare a nemulțumirii față de starea politică și socială din țară. Acesta a provocat una dintre cele mai mari crize de strămutare din lume. Peste 7 milioane de sirieni au fost strămutați din locuințele lor în interiorul țării, majoritatea în zone controlate de rebeli, în timp ce peste șase milioane s-au refugiat peste hotare.
Lasă un comentariu