NOUTĂȚI

Jumătate de miliard de euro pe an, atât ar costa punerea în aplicare a strategiei de reintegrare a țării

Compus de Redacția STAR

Jumătate de miliard de euro pe an, atât ar costa autoritățile de la Chișinău punerea în aplicare a strategiei de reintegrarea a celor două maluri ale Nistrului. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului Igor Grosu, care a ținut să precizeze că planul de reintegrare există, însă nu-l poate dezvălui din motive de securitate.

,,Plăcerea asta costă foarte, foarte mult. De ordinul jumătate de miliard de euro pe an. Evident că sunt diferite scenarii, sunt analizate și costurile de reintegrare, și politice, și sociale, și economice. Criza asta a developat pe dimensiunea economică, ceea ce ține că tarifele nu au fost ajustate. Dar toată industria trebuie mai repede trebuie să plătească pentru energie”.

Președintele Parlamentului mai spune că reintegrarea țării nu poate avea loc fără ajutorul financiar al partenerilor externi.

,,Republica Moldova cu doar resursele proprii nu-și poate permite într-un termen scurt sau mediu să realizeze acest lucru. Vom avea nevoie de suport din exterior. O altă componentă de securitate, armata rusă acasă”.

,,Integrarea Republicii Moldova poate avea loc atunci când armata 14 sau așa numiți pacificatori trebuie să plece de pe teritoriul nostru pentru a putea asigura condițiile necesare de integrare. Cu o armată străină pe teritoriul țării nu poate avea loc un proces veritabil de integrare. Obiectivul este în termeni de câțiva ani de zile. Dar a-ți văzut și declarațiile oficialilor europeni, problema transnistreană nu este un obstacol în procesul de integrare”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Deputații din opoziție recunosc că există progrese și oportunități în ceea ce privește procesul de reintegrare a țării.

,,Putem discuta despre un plan atunci când acest plan devine cunoscut. Când planul este discutat cu mai multe părți, inclusiv și cu ambele părți. Să nu uităm că o foarte lungă perioadă practic aceste contacte au lipsit. Avem o perioadă când nu s-a avansat niciun fel, dar acum am ajuns la situația când vedem că se avansează, este o oportunitate”, a spus deputatul BCS, Corneliu Furculiță.

Anterior, șefa statului Maia Sandu a precizat că demilitarizarea și retragerea trupelor este prima condiție pentru rezolvarea conflictului transnistrean. O altă condiție importantă este respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova.

După criza energetică izbucnită în stânga Nistrului, pentru prima dată, în regiunea condusă de un regim separatist pro-rus au ajuns gaze naturale cumpărate de pe piețele europene. El a înlocuit resursele oferite, până acum, de Rusia. Mai mult, Chișinăul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au găsit soluții pe termen lung. În cadrul unei vizite oficiale în Moldova, comisarul pentru Extindere Marta Kos a anunțat că UE va aloca 60 de milioane de euro pentru necesitățile energetice ale regiunii transnistrene până la mijlocul lunii aprilie 2025, însă cu anumite condiționalități. Una dintre ele este respectarea drepturilor omului.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu