NOUTĂȚI

Judocanii moldoveni Adil Osmanov și Denis Vieru, întâmpinați cu aplauze și flori la Aeroport

Compus de Carolina Digori

Adil Osmanov și Denis Vieru, sportivii moldoveni care au obținut medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, au revenit joi seară acasă. Campionii moldoveni au fost întâmpinați la Aeroportul Internațional Chișinău cu aplauze, fanfară, urale și flori din partea familiei, prietenilor și susținătorilor.

Denis Vieru este primul judocan moldovean din istoria sportului moldovenesc care a reușit să obțină o medalie la Jocurile Olimpice. La doar 28 de ani, Vieru a obținut bronzul la categoria de greutate 66 de kilograme după ce l-a învins pe francezul Walide Khyar.

,,Medalia n-are nici preț, nici kilograme. Ea este deosebită pentru suflețelul meu și pentru echipa noastră, este o muncă comună, atâta dedicație, jertfire și ani de zile s-au investit, acum realizez că s-a meritat, sunt 20 de ani plus și sunt mândru că am așa oameni alături de mine”.

Vieru spune că nu se va opri la performanța obținută. Judocanul planifică să revină la următoarele jocuri olimpice pentru a câștiga o medalie de aur. Până atunci, vrea să-i motiveze pe alți sportivi să nu cedeze în fața dificultăților, să se dedice la maxim domeniului ales și să creadă în forțele lor.

,,Eu cred într-o națiune sănătoasă, puternică și de succes”.

Adil Osmanov a impresionat publicul prin tehnica sa impecabilă și puterea de a rămâne concentrat în momente critice. Judocanul a obținut medalia de bronz la categoria de greutate de până la 73 kg, învingându-l pe italianul Manuel Lombardo, campion european în 2021 și dublu vicecampion mondial.

,,Pentru mine orice medalie de la olimpiadă e de aur. Mai ales, după cum cunoașteți, am avut febră și pentru mine această medalie e de două ori mai prețioasă. Cel mai important este să crezi în succesul tău și să ai răbdare. Cineva poate să obțină peerformanța din prima, iar altcineva are nevoie de zece ani, însă eu înțeleg că se merită”.

Adil și-a dedicat victoria tatălui său, care a decedat acum un an și nu a apucat să-l vadă urcând pe podium la jocurile olimpice.

,,A fost visul lui, sunt fericit că am reușit să-l realizez”.

Mama lui Adil, Tatiana Osmanova, a dezvăluit pentru ONE TV ce l-a determinat pe campion să se dedice artelor marțiale.

,,Când învăța la școală, voia să se dedice fotbalului. Copiii își băteau joc de el. Adil era timid și l-a rugat pe tatăl său să-l înscrie la arte marțiale ca să se poată apăra. El i-a propus să practice judo. Tatăl lor practica lupte libere și sambo”.

Tatiana spune că nu există o rețetă universală pentru a crește și a educa un campion. Tot ce poate face părintele pentru copilul său este să-l încurajeze și să creadă în el. Totodată, mama campionului susține că înfrângerile copiilor nu trebuie niciodată criticate, pentru că, deși sunt puternici, în suflet rămân copii. Adil mai are un frate de 21 de ani, care este, de asemenea, sportiv și visează să atingă performanțele fratelui său mai mare.

Antrenorii și suporterii care au venit să-i felicite pe medaliații moldoveni spun că Osmanov și Vieru sunt sportivi de excepție, care au reprezentat cu demnitate țara noastră pe scena internațională, iar prestația lor a confirmat locul Moldovei în rândul celor mai buni practicanți de judo din lume.

,,Secretul cel mai mare este disciplina, rezultatul muncii, dacă e disciplinat va fi un rezultat mare”.

,,Fiecare sportiv vrea să obțină rezultate mari, însă nu fiecare reușește să facă asta. Denis e bravo. El a reușit”.

La rândul său, antrenorul lotului olimpic de judo, Valeriu Duminică, a recunoscut că discipolii lui, Osmanov și Vieru l-au depășit și că este mândru de rezultatele obținute de cei doi judocari.

,,Mă simt foarte bucuros că s-a adunat atâta lume. Ne-au întâlnit ca niciodată, chiar și în avion am fost întâmpinați foarte frumos, chiar și în aeroportul din Paris am fost întâmpinați frumos. Sunt niște clipe care nu vreau să se termine, îmi plac foarte mult, dar înțeleg că după aceste rezultate avem de muncit și mai mult, avem o responsabilitate și mai mare”.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a venit să-i întâmpine la aeroport, a felicitat sportivii pentru realizările lor impresionante.

,,Ne-au făcut pe toți foarte foarte mândri. Ne-au dat un motiv în plus să iubim Republica Moldova și le suntem extrem de recunoscători pentru asta. Premiile sunt în lege și noi o să le oferim, în jur de 100.000 de euro, atât pentru un sportiv, cât și pentru un antrenor. Sunt o recunoaștere a aprecierii statului și a cetățenilor RM pentru efortul pe care l-au făcut acești doi băieți pe parcursul anilor”.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au debutat vineri, 26 iulie. La cea de-a 33-a ediție, țara noastră este reprezentată de 26 de sportivi, care concurează la zece probe sportive. În total, Jocurile Olimpice de la Paris includ 329 de probe în 32 de sporturi, în care se întrec peste zece mii de sportivi.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu